26.05.2013., Танјуг

Лесковачки повртари још увек не знају како ће на њих да утиче када од првог јануара 2014. године крене потпуно слободан увоз неких пољопривредних производа из ЕУ – неки страхују да ће цене нашег поврћа бити мање…

povrce-EUЛЕСКОВАЦ – Лесковачки повртари још увек не знају како ће на њих да утиче када од првог јануара 2014. године крене потпуно слободан увоз неких пољопривредних производа из ЕУ – неки страхују да ће цене нашег поврћа бити мање и да нећемо моћи да будемо конкурентни, док један део произвођача верује да ће на већем тржишту моћи лакше да продају робу.

Један од рекордера у производњи Јовица Стојковић из лесковачког села Навалин, који на пет хектара гаји рано поврће не плаши се отвореног тржишта, али страхује да без помоћи државе неће бити конкурентан.

Иако, поврће гаји у савременим пластеницима, где наводњавање и прихрану регулише компјутер, он сматра да још увек нисмо спремни за отворено тржиште.

Доста се плашим шта ће бити, јер нисмо са европским произвођачима на истом нивоу. Они имају бенефиције које им даје држава и зато је њихово поврће јефтиније. Ми имамо добро поднебље, вредни смо, али наша производња је скупља због скупих хемијских препарата, ђубрива, смена и осталог репроматеријала. Када би од државе добили боље субвенције онда би могли да будемо конкурентни, каже за Тањуг Јовица Стојковић.

Иако царине неће бити одмах укинуте за све пољопривредне производе, већ постепено све до уласка Србије у ЕУ, повртари сматрају да држава треба да одреди заштитну цену и да на тај начин додатно заштити своје пољопривреднике.

Када отворимо тржиште цене поврћа, воћа па и друге хране сигурно ће бити ниже него сада. Ако на државном нивоу буде регулисана заштитна цена нећемо имати велики проблем. То није ништа ново, јер земље ЕУ прво заштитиле своје пољопривреднике па тек онда су дозволиле слободан увоз.

„Ми сад већ извозимо у ЕУ, али преко посредника. Ево видите из ових пластеника већ трећи род паприка беремо и извозимо у Словенију и Аустрију и најамње зарадимо као произвођачи“, коменатрише Стојковић.

За разлику од њега, део повртара ипак очекује да ће на већем тржишту лакше и брже пронаћи купце. Веће тржиште, већа потражња и онда ћемо лакше да продамо робу.

Мислим да ће повртарима тада да буде боље иако ће цене бити ниже. Очекујем да и цене репроматеријала буду ниже што значи да ћемо смањити трошкове производње. Важно је да се удружујемо, јер једино тако можемо на велика тржишта. Убеђен сам да је боље за српског сељака ако иде ка ЕУ, оцењује повртар Раде Станковић из Стајковца.

Златица Тасић која на лесковачкој пијаци скоро три деценије продаје поврће, убеђена је да улазак у ЕУ није добар за пољопривреднике.

„Чула сам да сељаци у Хрватској не могу да продају директно своју робу већ само накупцима. То сигурно чека и нас, а то је пропаст“, сматра Златица Тасић.

Отварање тржишта највише радује купце. Они се надају да ће цене прехрамбених артикала бити далеко ниже него сада.

„Имаћемо разноврснију понуду и сигурно ниже цене. Као купца ме то радује. Знам да су сељаци скептични, али увидеће и они временом да је и за њих боље да поврће продају директно купцима на западу него да на пијаци чекају муштерије“, каже Лесковчанин Драган Пешић.

Пред крај прошле године представници Владе Србије су објашњавали да је у Споразуму о стабилизацији и придруживању, прецизиран и период прилагођавања и начин постепеног укидања царина.

Према том документу, за око 20 одсто пољопривредних производа и после јануара 2014. године, па све до уласка Србије у ЕУ остаће специфичне или сезонске царине. Како је тада најављено, на увоз парадајза и паприке и даље ће се плаћати царина, као и на још 435 прехрамбених производа.

 

1 коментар

  • mita каже:

    Cela prica je da seljacima treba stalno objasnjavati sta je EU. Eto ova zena sa pijace ubedjena je preko nekih glasina, rece mi jedan coek…. da u Hrvatskoj samo nakupci prodaju povrce. Dobro je imati ovakve tekstove pa da se vidi sta je sta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *