25.05.2013., Танјуг ,  РТВ

НОВИ САД – Европска унија је до сада Србији одобрила 12,5 милиона евра помоћи за искорењивање класичне куге свиња и беснила и, према последњим подацима, у земљи већ две године нема случајева заразе класичном кугом свиња (ККС).

kuga_svinjaМеђутим, током ове године забележена су три случаја беснила, истакнуто је на скупу поводом завршетка пројекта „Подршка програму контроле и искорењивања класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“.

„Наша земља предузима све неопходне мере у контроли и искорењивању класичне куге свиња и беснила, и захваљујући програму искорењивања ових болести, који спроводи Управа за ветерину Министарства пољопривреде и финансира се средствима из ИПА предприступних фондова ЕУ, епизоотиолошка ситуација је врло повољна“, истакла је Зорица Новаковић, координаторка послова у Управи за ветерину.

„Не смемо никако да занемаримо чињеницу да ове болести могу да имају озбиљне последице по здравље људи, али и по економију, и бригу о томе свакако морамо да ставимо на прво место када говоримо о овим проблемима“, рекла је Новаковић на скупу организованом у оквиру Међународног пољопривредног сајма.

Шеф сектора операција Делегације ЕУ у Србији, Ендру Хеди, казао је да је заштита животињског здравља изузетно важна, јер не само да побољшава здравље људи, већ отвара могућност проширења тржишта Србије и извоз хране у ЕУ.

Он је додао да је Србија у области пољопривреде у протеклим годинама остварила значајан напредак и ЕУ жели да настави да помаже овом сектору.

Пројекат је пратила и кампања подизања нивоа свести о контроли и искорењивању ових болести која је почела у октобру 2011. и трајала више од годину дана.

Циљ кампање био је информисање и едукација најшире јавности, али и појединачних циљних група као што су фармери, ветеринари, ученици и наставници у основним школама, али и новинари.

Како би се обезбедила заштита здравља људи и домаћих животиња, Управа за ветерину већ је успешно спровела пет кампања оралне вакцинације против беснила на територији Србије, а у току је и шеста кампања.

Ради ефикасног искорењивања беснила, програм оралне вакцинације лисица спроводиће се најмање пет година узастопно на територији целе земље.

Када је у питању ККС, у Србији се континуирано спроводи програм надзора који треба да омогући рано откривање болести, а Управа за ветерину наставља да реализује активности дефинисане Стратегијом за искорењивање ККС, које морају да допринесу ефикасним мерама за искорењивање, смањењу ризика од избијања болести.

 Погледај:  Вишегодишњи пројекат “Подшка програму искорењивања и контроле класичне куге свиња и беснила у Републици Србији”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *