24.05.2013., Тањуг

Производња и пласман генетски немодификоване хране представља велику шансу за пољопривреду Србије, закључак је конференције под називом „Значај обележавања не ГМО производа“, одржане на Новосадском сајму пољопривреде.

non-gmoНОВИ САД – Производња и пласман генетски немодификоване хране представља велику шансу за пољопривреду Србије, закључак је конференције под називом „Значај обележавања не ГМО производа“, одржане на Новосадском сајму пољопривреде.

Производња не ГМО хране, како је указано, добија све већи значај на тржишту Европске Уније, јер су потрошачи знатно заинтересованији за куповину и конзумирање производа чије је порекло познато и за које не постоји сумња да могу имати штетан утицај на њихово здравље и животну средину.

Вршилац дужности директора Института за ратарство и повртарство Нови Сад др Јегор Миладиновић истакао је, отварајући конференцију, да се та институција, која ствара и има сорте не ГМО соје, потпуно уклапа у концепцију иницијативе Дунав – Соја

Скуп је, иначе, организовао новосадски Институт за ратарство и повртарство, који ове године обележава 75 година постојања, у сарадњи са Асоцијацијом Дунав – Соја.

„Потребе западноевропских земаља у наредних пет година само за генетски немодификованом сојом износе додатних око пет милиона тона и то је свакако, шанса за српску пољопривреду“, казао је представник Института за ратарство и повртарство, Вук Дјорђевић.

Он је казао да се иницијативи за производњу генетски немодификоване соје придружује све већи број заинтересованих, нагласивши да је једна од значајних компоненти за успех пласмана не ГМО производа њихово означавање како у свету, тако и код нас.

Поред представника Института, говорили су и оснивач Асоцијације Дунав – Соја Матијас Крон, директор маркетинга „Викторија Групе“ Наталија Курјак, представница „Млекарне Цеље“ Марина Корен Дворшак, генерални директор компаније „Глобал Сид“ Саша Витошевић и представник асоцијације Аустрије која промовише не ГМО производњу хране Маркус Шорф.

Након предавања о значају генетски немодификоване соје, о тржиштима генетски немодификованих производа у млечној индустрији и предавања на тему како се може сачувати, усавршити и креирати нови регионални економски модел узгоја соје, одржан је округли сто на ком је истакнуто да се производња не ГМО соје мора поспешити и омогућити услови за њен развој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *