26.05.2013., Бета , РТВ

ПРОКУПЉЕ – Председници општина Топличког округа, стручњаци и воћари затражили су помоћ Владе и стручњака Србије за сузбијање штеточине зване „жилогриз“ која је до сада уништила 15 одсто засада вишања у том воћарском крају.

zilogrizНа саветовању које је организовала Пољопривреднано-стручна служба у Прокупљу, представници локалних власти и воћари из Куршумлије, Блаца, Житорађе и Прокупља изразили су велику забринутост због појаве до сада непознате штеточине која је угрозила засаде коштуничавог воћа.

Пољопривредни стручњаци су објаснили да „жилогриз“ (лат. Capnodis tenebrionis) који се проширио са Средоземља, као црв једе корен стабла вишње, шљиве, кајсије, брескве и трешње, те дрво брзо пропада и суши се, а када одрасте и претвори се у бубу, једе лишће и изданке грана.

Указано је да се, без помоћи Владе Србије и ангажовања стручњака Пољопривредног факултета и Института за пољопривреду у Београду и Новом Саду, неће моћи да сузбије та штеточина која је у великој мери напала воћњаке.

Вишње су у Топлици на више од 2,5 хиљада хектара, 15 одсто засада је уништено због наглог размножавања штеточине која прети да за две до три године потпуно уништи све воћњаке у овом крају, рекао је директор Пољопривредно-стручне службе у Прокупљу, Александар Радуловић.

Штеточине је, уз засаде вишања, напала и шљиве које су извозни артикал и „заштитни знак“ топличке општине Блаце на чијој територији је два милиона стабала тог воћа.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *