01.06.2013., Танјуг

Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа Србије са светом од јануара до априла има пад од 61,4 одсто и износи 151,9 милиона долара, објавила је Привредна комора Србије (ПКС).

izvoz_tanjugБЕОГРАД – Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа Србије са светом од јануара до априла има пад од 61,4 одсто и износи 151,9 милиона долара, објавила је Привредна комора Србије (ПКС).

Србија је за прва четири месеца ове године извезла хране у вредности од 709,6 милиона долара, што представља пад од 15,7 одсто у односу на резултате из периода јануар – април 2012, са учешћем у укупном робном извозу од 16,8 одсто.

Истовремено, вредност увоза у висини од 557,7  милиона долара је за 24,4 одсто већа од оствареног у истом лањском периоду, са учешћем у укупном робном увозу од 8,6 одсто.

Стопа покривености увоза извозом је 127,2 одсто, наводи ПКС, позивајући се на податке Републичког завода за статистику (РЗС).

Саветник за пољопривреду председника ПКС Војислав Станковић објаснио је да су неповољни резултати у спољнотрговинској размени пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије последица суше и смањеног извозног обима понуде.

Најважнији производи аграрног порекла у извозу, током поменутог периода су замрзнута малина у вредности од 57,7 милиона долара, шећер (43,6 милиона долара), меркантилна пшеница (39,6 милиона долара), семенски кукуруз (23 милиона долара), цигарете које садрже дуван (21,3 милиона долара) и меркантилни кукуруз (20 милиона долара).

У извозу доминирају робне групе: воће и поврће, са оствареним извозом у вредности од 156,6  милиона долара и учешћем од 3,7одсто у укупном робном извозу и жита и производи на бази жита, у вредности од 147,6  милиона долара, са учешћем од 3,5 одсто у укупном робном извозу.

На увозној страни доминира традиционално група “неконкурентних“ аграрних производа, који се не гаје у нашој земљи – сирова кафа у вредности од 24,5 милиона долара, поморанџе (16,3 милиона долара), банане (16 милиона  долара) и мандарине, клементине и остали агруми ( 4,7 милиона долара).

Од осталих производа у увозу потребно је истаћи, због високо остварене вредности, и уљане погаче и остале чврсте остатке од соје у вредности од 23,1 милион долара, рафинирано уље од сунцокрета у вредности од 14,9 милиона долара и цигарете које садрже дуван у вредности од 13,9 милиона долара.

По оствареној вредности у увозу најзаступљенији су одсеци: воће и поврће (117,8 милиона долара), са учешћем у укупном увозу од 1,8 одсто  и кафа, чај, какао и зачини ( 66,4  милиона долара), са учешћем у укупном увозу од један одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *