07.06.2013., РТВ

КИКИНДА – Потписивањем споразума о сарадњи између Општине Кикинда и белгијско-холандске компаније WV Biomass Operastions д.о.о. и званично је почела реализација пројекта сарадње у области производње електричне и топлотне енергије из биомасе као сировине и основног енергента.

obn-izvori-komune-300На тај начин, Општина Кикинда остварује више бенефита – грађани јефтиније грејање, а пољопривредни произвођачи прилику да остваре профит.

Овај иновативни пројекат је први те врсте у Србији, а Кикинда добија прилику да привуче нове компаније које траже јефитнију и безбенију енергију.

Захваљујући сарадњи јавног и приватног сектора у области обновљивих извора енергије, Општина Кикинда добија не само сигурније снабдевање енергијом, него и смањење трошкове за грејање, као и прилику за добит у другој фази овог пројекта. Белгијско-холандска компанија Виндвижн ће бити одговоран за развој, финансирање, инжињеринг и рад на пројекту.

Предвиђена инвестиција пројекта је 15,2 милиона евра у првој фази и још толико у другој, са максималним капацитетом постројења од 9,8 мегавата електричне снаге и 17,4 мегавата топлотне снаге.

Будућа енергана ће се снабдевати пољопривредним отпадом сакупљеним на територији општине Кикинда, па ће пројекат утицати директно на приходе локалних прољопривредника, као и отварање нових радних места.

Више од милион евра годишње за сировине ће остати у Кикинди, па неће морати да се троши скупоцени природни гас.

Изнад свега, чим постројење буде радило, производиће топлотну енергију за домаћинства и фирме у сваком трену током године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *