10.06.2013., ИПН

У Институту за примену науке у пољопривреди у Београду, одржан је састанак везан за реализацију „4-Х“ програма за младе у Републици Србији. Састанку су присуствовали стручњаци из САД (представници амбасаде и Министарства пољопривреде САД и Универзитета у Кентакију и Мериленду) и представници ИПН–а који учествују у имплементацији овог програма

4-HСастанак је био посвећен сумирању досадашњих активности и постигнутих резултата учесника „4-Х“ програма из ПССС Врање (пројекат „Здраво се храни, здраво живи“) и ПСС Институт „Тамиш“ Панчево (пројекат „Бакина кухиња извор здравља) и младих лидера ангажованих на овом пројекту.

О пројекту

Од септембра 2012. год. покренута је иницијатива за успостављање основа за развој 4-Х програма за младе у Србији. У ову активност укључени су  ИПН, МПШВ, УСДА, Пољопривредне саветодавне стурчне службе и удружење Моба.

Наиме, почетком прошлог века, у Америци, професори са универзитета покушали су да пренесу своја знања и вештине пољопривредним произвођачима како би били остварени већи приноси и бољи квалитет производа. Међутим, одрасли нису прихватали нова открића. Трагајући за начином како да се превазиђе постојеће стање, уочено је да млади могу бити  спона између науке и праксе јер се са младима лакше ради, отворенији су за сарадњу, лакше усвајају нове идеје и радо поделе своја искуства и успехе са одраслима. Све ово је иницирало покретање програма 4-Х који је, управо, имао за циљ да се помогне младим људима и њиховим породицама да стекну вештине и знања која су им потребна да буду лидери у својим заједницама и развију самостално предузетништво.

Почело се 1902. године.  Прве групе су се звале ,,Клуб дечака и девојчица”. Актом Конгреса 1914. године успостављена је Државна Саветодавна служба и 4-Х програм. Данас је 4-Х програм младих који живе на селу постао највећа омладинска ораганизација са преко 5 милиона чланова и више од 650 хиљада лидера.

Службени знак је детелина са четири листа. Зелена боја представља боју природе и симбол је младости, живота и развоја. Бела симболизује чистоту. Свако слово ,,Х” од 4-Х се налази у сваком листу а представља почетно слово од речи Head (ум), Heart (срце), Hands (руке) и Health (здравље).

Значај програма 4-Х можемо представити кроз 4 основна елемента: припадање, вештине, независност и великодушност. Припадање може бити најснажнији позитиван чинилац који можемо укључити у животе деце и младих. Развијање вештина, знања и ставова охрабрује младе људе да рескирају, траже изазове и усредсреде се на свој напредак, не упоређујући притом себе са вршњацима. Млади људи морају да осећају да њихови животи имају значење и сврху. Са овим програмом им се омогућује да се повежу са својим заједницама и да науче како да и они узврате другима. Независност се односи на већу могућност адолесцената да размишља, осећа, доноси одлуке и да се самостално понаша.

Веома занимљиви су резултати до којих је дошао Институт за  примењена истраживања и развој младих са Универзитета Tafts, а која показују да млади ангажовани у програму 4-Х имају:

o       скоро два пута веће шансе да добију боље оцене у школи;

o       два пута више шансе да планирају одлазак на колеџ;

o       41% мање шансе да буду укључени у групе са ризичним понашањима и

o      25% више шансе да позитивно доприносе својим породицама и заједницама.

У оквиру развоја проограма 4-Х за младе у Србији одабрана су три пилот региона са пројектима:

1. ,,Здраво се храни, здраво живи”, Врање (ПСС Врање);

2. ,,Бакина кухиња извор здравља”, Панчево (ПСС Институт Тамиш) и

3. ,,Расадник вредних руку”, Љиг-Ваљево (удружење Моба)

У оквиру пројекта ,,Здраво се храни, здраво живи” биће формиране три групе:

I група – Производња поврћа и ратарских производа, постављање огледа са циљем упоређивања старих сорти са новим хибридним сортама;

II група – Упознавање са производњом меда и пчеларским активностима;

III група – Упознавање са савременом технологијом воћарске производње и прерадом воћа (компот, џем);

Пројекат ПСС Института Тамиш из Панчева ,,Бакина кухиња извор здравља” омогући ће формирање 3 клуба младих:

1.         Клуб биљне производње;

2.         Клуб за farmbook;

3.         Клуб љубитеља националних јела.

У  Пројекту ,,Расадник вредних руку”, удружења Моба из Љига, формираће се клуб под именом ,,Расадник вредних руку”.

У оквиру клуба биће активиране три секције:

1. Зелени повртари;

2. Цветни баштовани;

3. Рукотворци

Млади од 15 до 19 година биће чланови ових клубова. Организовањем низа радионица омогући ће се младима да усвоје разне вештине на један практичан начин. Искуство и учешће младих на овим пројектима имаћезначај за каснији рад младих било да настављају академске студије или се запошљавају након завршене средње школе.

Након завршених радионица, у августу месецу, планирана је наградна екскурзија за најбоље чланове клуба у виду тродневног кампа у Љигу.

У Панчеву је у септембру месецу планирано завршно такмичење у припремању пасуља где ће најуспешнији тим бити награђен, а сви учесници ће добити дипломе за учешће у пројекту.

У Врању ће млади у јулу месецу присуствовати радионицама где ће се обављати врцање меда, берба и продаја воћа и поврћа, припрема компота од воћа. У септембру ће се обавити радионица припреме ајвара, а на манифестацији Дани Врања продаваће се сви ови производи.

Млади ће моћи да обезбеде финансијска средства за даљи развој клубова, тако што ће продавати своје производе путем инетернета, у сарадњи са Српском Магазом и на штандовима за време одржавања разних манифестацијама.

До сада је показано велико интересовање и ентузијазам младих за програм 4-Х.

Верујемо да ће велика енергија и воља за успехом ових младих људи пуно значити, како за њих саме, али и за мног друге младе који још увек нису укључени у овај програм.

Такође, очекује се да резултати спровођења програма 4-Х у пилот регионима утичу на доношење одлука и подршку код надлежних институција за наставак оваквог програма и у Србији, а прилагођеног нашим условима.

(Српска Магаза, 03. фебруар 2013.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *