13.06.2013., Танјуг

Просечни приноси пшенице ове године у многоме зависе од временских услова, али се очекује да ће принос бити између четири и 4,3 тоне по хектару.

prinosi_psenice_013СУБОТИЦА – Просечни приноси пшенице ове године у многоме зависе од временских услова, али се очекује да ће принос бити између четири и 4,3 тоне по хектару.

Према речима стручњака са Института за ратарство и повртарство из Новог Сада,  Новице Младенова, пшеница је сада млечној фази, када трају процеси наливања зрна, а тек када уђе у воштану фазу, може се са већом сигурношћу прогнозирати приноси.

„Иако призводња пшенице траје десет месеци, искуство нас учи да до последњих дана вегетације не можемо са сигурношћу предвидети ни принос. Ипак, ако се морам изјаснити, очекујем да ће приноси пшенице бити на нивоу или нешто изнад вишегодишњег просека од четири до 4,3 тоне по хектару, уз велика варирања од парцеле до парцеле, у зависности од агротехнике“, рекао је Младенов на манифестацији „Дани поља“ у Суботици.

Додаје да процену приносе отежавају и временски услови који су пратили вегетацију, не само пшенице, него и свих стрних жита.

„Имали смо изузетно сушну јесен и сетву у отежаним условима, након чега су дошли повољни услови за ницање, захваљујући чему се пшеница доста добро развијала. Након благе зиме, дошло је до бујања усева, а након тога изузетно кишовито пролеће, са мало сунчаних дана, што је све довело до издужења биљака и њиховог полегања, доста раније и у већем проценту у односу на претходне вегетације“, рекао је Младенов.

На Данима поља у организацији Пољопривредне стручне службе Суботица (ПШ)представљени су досадашњи резултати вегетације око 35 сорти стрних жита, јечма, озимог овса, ражи и пшенице.

Што се пшенице тиче, заступљене су готово све сорте које су у широкој производњи, као и сорте у фази испитивања.

„На пољима пшенице где је примењена пуна агротехника и савети струке, и где није дошло до полегања, могу се очекивати надпросечни приноси хлебног зрна. Просечни приноси у последњих десетак година у Суботици су око 4,5 тона а на одгледном пољу очекујемо приносе од преко шест тона по хектару“, каже директор ПШ Дамир Варга.

Манифестацији је присуствовао велики број пољопривредника и стручњака, а већ су почеле калкулације која би цена жита оправдала производњу и донела профит.

Према неким рачуницама које су се могле чути међу пољопривредницима, с обзиром да је овогодишња производња за 25 до 30 одсто скупља у односу на прошлогодишњу, цена од 20 динара по килограму пшенице, уз просечне приносе, покриће само трошкове производње и неће донети зараду.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *