13. 06. 2013., Капитал

КАЛИНОВИК, Пројекат изградње репроцентра расних пасмина говеда на локалитету Гвозно код Калиновика, чија би вриједност према првим процјенама износила око милион КМ, партнерским односом требало би да реализују Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Чешка развојна агенција.

tov-junadiЛокацију репроцентра данас су посјетили амбасадор Чешке у БиХ Томаж Суњог, представници Чешке развојне агенције, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општине Калиновик.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић изјавила је да би пројекат обухватао санацију постојећеих објеката, водовода, трафо-станице, те набавку опреме и основног стада.

„Министарство пољопривреде требало би да се укључи у адаптацију објеката, а набавка основног стада би могла почети на прољеће идуће године“, нагласила је Комленовићева.

Она је навела да би овај пројекат, чија би вриједност према првим процјенама износила око милион КМ, био реализован партнерским односом Министарства и Чешке развојне агенције.

„Пројекат је подржала и локална заједница, јер је веома интересантан са аспекта запошљавања постојећих пољопривредних објеката, реконструкције и кориштења пољопривредног земљишта“, истакла је Комленовићева.

Она је рекла да би његовом реализацијом буџет локалне заједнице остваривао непосредан приход, а дошло би се и до озбиљног субјекта у области пољопривреде који би укључио и мале пољопривредне произвођаче који би ојачали и искорачили до комерацијалних газдинстава.

Виши стручни сарадник за планирање и развој сточарске производње у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Миљан Ербез рекао је да је пројекат настао на основу иницијативе Министарства, а Чешка развојна агенција је увидјела да је он добар и подржала га.

Ербез је нагласио да пројекат подразумијева узгој товних пасмина говеда у Републици Српској и подизање репроцентра за товне пасмине које би служиле као основ за производњу генетског материјала.

„Циљ је, не само да се развије говедарска производња, већ да се повежу наука и струка, те да се укључе институције које се баве истраживањем и образовањем у оквиру пољопривреде“, рекао је Ербез.

Према његовим ријечима, с обзиром на потенцијале које има Република Српска што се тиче планинских пашњака, начин производње у систему крава-теле веома је погодан и једноставан и једна од могућности да се заустави исељавање из руралних подручја. Срна

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *