18.06.2013.,  Бета, Капитал

БЕОГРАД, У Србији ће у трговинама хрватског Агрокора, пошто преузме словеначки Меркатор, бити мање робе домаћих добављача, упозорио је јуче државни секретар у Министарству трговине Србије Драгован Милићевић.

agrokor_kapital„Спајањем трговина у власништву Агрокора и Мерцатора у Србији, биће затворена врата домаћим произвођачима. Велики дио прозвода долазиће из матичних земаља, што је нормално, јер они нису ту да развију српску привреду него своју“, рекао је Милићевић.

Он је додао да је таква ситуација „знак за узбуну“ и да морају да буду предузете мјере за долазак других трговинских ланаца у Србију.“Једини лијек је да дође неколико моћних ланаца који би разбили садашње стање“, оцијенио је Милићевић.

Агрокор је 14. јуна потписао уговор о куповини 53,12 одсто акција Меркатора. У Србији је у саставу Агрокора малопродајни ланац Идеа, а у власништву Меркатора су трговине Рода.

По процјени Милићевића, Агрокор ће након преузимања Мерцатора у Србији имати око 36 одсто удјела на тржишту трговине, и то у почетку неће имати већи утицај на цијене.

„Након што Агрокор преузме Меркатор, тај трговински ланац и Делхаизе имаће око 73 одсто тржишног учешћа у Србији“, рекао је Милићевић.

Он је оцијенио да по Закону о заштиту конкуренције Агрокор неће имати проблема да добије дозволу за припајање, јер ће преузимањем Меркатора имати мање од 40 одсто учешћа на тржишту, што је граница за утврђивање монополске позиције.

Агрокор: Нико неће боље штитити интересе произвођача из Србије од Идее

„Не бисмо коментарисали ничије изјаве, али чињеница је да се Идеа већ седам година бави трговином у Србији и лако се може провјерити учешће роба из других земаља и Хрватске у Идеи. Више смо него сигурни да одсада, као ни досада, нико неће боље штитити интересе произвођача из Србије од Идее“, наводи се у саопштењу компаније Агрокор.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *