05.04.2011., Бизнис

Директор „Жита Србије“ Вукосав Саковић изјавио је јуче да Србија нема потребе да увози пшеницу, јер тренутно располаже са 450.000 тона хлебног жита, а до жетве је потребно 330.000 тона.

Он је казао да ће можда, али је то мало вероватно, неки млинови близу граница увозити мању количину пшенице и то само због јефтинијег транспорта.

Према речима Саковића, одлука Владе Србије да омогући бесцарински увоз 100.000 тона пшенице је добра, али је требало раније донети и „Жита Србије“ су то тражили још крајем 2010. године.

„Том одлуком се ограничава горња граница цене пшенице у Србији и због конкуренције се добија цена хлебног жита као и у окружењу, а смањује се и могућност несташица и побољшава се понуда на домаћем тржишту“, казао је Саковић.
Он је додао да је у свету пракса да се одређена количина пшенице извози и увози.

„Интерес је Србије да буде извозник пшенице, али није ништа страшно ни ако се одређена количина увози“, казао је Саковић.

Директор „Жита Србије, коментаришући могућност да би Србија могла да увози пшеницу коју је већ извезла казао да је „пшеница масовна роба у расутом стању и да је теоретски немогуће да се брзо извезе па да се увезе, јер за извоз само 1.000 тона што је један одсто месечне потрошње потребно око 40 шлепера“.

Влада Србије је 16. марта одлучила да на три месеца забрани извоз пшенице и брашна, како би стабилизовала домаће тржиште, јер је извоз пшенице из Србије премашио 640.000 тона, а билансима је био предвиђен извоз од пола милиона тона.
Крајем марта, Влада Србије је одобрила месечну квоту од 11.000 тона за извоз брашна и Уредбу о бесцаринском увозу 100.000 тона пшенице, до 15. јуна како би спречила евентуалне поремећаје на тржишту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *