21.06.2013, Танјуг

Србији је неопходан центар за развој пољопривредне механизације, јер ако занемаримо домаћу производњу машинске опреме, пољопривредници неће имати чиме да обрађују земљу и зависићемо од увоза хране.

poljo_mehanizacija_tanjugБЕОГРАД – Србији је неопходан центар за развој пољопривредне механизације, јер ако занемаримо домаћу производњу машинске опреме, пољопривредници неће имати чиме да обрађују земљу и зависићемо од увоза хране.

То је закључак са данашљег скупа у седишту Индустрије мотора Раковица (ИМР) на тему „Стратегија очувања и ревитализације моторне индустије у Србији“, где су, поред менаџмента ИМР-а, учествовали и еминентни професори са машинског факултета у Београду, као и домаћи привредници.

Декан машинског факултета у Београду, Милорад Милованчевић, нагласио је да је Србија средином прошлог века производила моторе врхунског квалитета, а „о томе најбоље сведочи податак да ти мотори и данас, после 40 година експлоатације, раде без проблема“.

Милованчевић је рекао да су, и поред скромног буџета, на машинском факултету почела истраживања о могућности да се постојећи ИМР-ов мотор унапреди и побољша како би задовољио стандарде Европске уније.

„На основу конкретних анализа дошли смо до закључа да је то изводљиво и заиста би била велика штета да Србија увози оно што може да произведе“, оценио је Милованчевић.

Директор ИМР-а, Зоран Радосављвић, рекао је да су у његовој компанији одлучили да уведу две врсте грива у ИМР-ове моторе.

„Ради се о моторима који ће користити течни нафтни гас (ТНГ) и компримовани природни гас и надамо се да ћемо заједно са машинским факултетом успешно реализовати тај пројекат, што би допринело бољој позицији Србије у очувању обновљивих извора енергије“, образложио је Радосављевић.

Он је такође истакао да је рад на ревитализацији моторске индустрије у Србије од кључног значаја, јер земља која не поседује сопствену производњу мотора, није индустријска земља.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *