21.06.2013., РТВ (Драгана Думонић)

НОВИ САД – Због тропских температура, које премашују 35 степени и топлотног удара који ове недеље трпи пшеница, род ће бити умањен најмање за 10 посто рекао је за РТВ  стручњак за стрна жита проф. др Мирослав Малешевић.

psenica_topl-udar_rtvДодатно умањење од 10 посто може се очекивати и због полегања пшенице. И поред тога, укупан род и просечан принос биће солидни.

У централној Србиј очекује се преко четири тоне по хектару, а у Војводини изнад пет тона.

Професор Малешевић препоручује произвођачима да обиђу своје њиве, јер се стање и изглед пшенице брзо мењају.

„Биљке су пожутеле, зелена маса се губи и близу је крај вегетације. То значи скори и масовнији почетак жетве чак и кад је влага 16 и 17 посто, како би се спречили већи губици“, напомиње Малешевић.

Иначе, први откоси хлебног жита пали су на мањим површинама у Банату и Мачви, где је забележен принос од 6 тона по хектара. Професор Мирослав Малешевић сматра да је незахвално прогнозирати и укупан род хлебног жита на нивоу државе, јер због претерано оптимистичних процена, а крећу се и до 2 и по милиона тона, трговци обарају цену пшенице на 17 и 18 динара по килограму.

Како РТВ сазнаје удружења и асоцијације пољопривредника у Војводини траже између 23 и 24 динара за жито новог рода. Уколико држава не интервенише откупом између 200 и 300 хиљада тона за потребе робних резерви по ценама изнад тржишних, сва је прилика да ће многи ратари, зато што државне субвенције од 6 хиљада динара по хектару касне , морати да продају пшеницу већ у жетви , по ценама нижим и од произвођачких.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *