26.06.2013., Танјуг

НOВИ СAД – Mинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Kнежевић изjавио jе данас да ратари у Србиjи могу да за пшеницу новог рода очекуjу цену од 20 до 24 динара по килограму, напоменувши да ту цену, ипак, одређуjе тржиште.

Goran-Knezevic_tanjugСудећи према тражњи на европским и светским тржиштима жита, као и очекивањима врло доброг рода у земљама коjи су велики произвођачи пшенице, наше су прогнозе да би цена могла да буде између 20 и 25 динара , рекао jе он гостуjући у емисjиjи Jедан на jедан Радио-телевизиjе Воjводине.

Kнежевић jе нагласио да се у Србиjи очекуjе врло добар род хлебног жита од око 2,5 милиона тона и додао да ће барем милион тона бити спремно за извоз.

Држава ће ове, као и претходних година за потребе републичких робних резерви откупити између 60.000 и 100.000 тона пшенице, а прецизниjи подаци о количинама и условима биће познати након предстоjећег ребаланса републичког буџета, рекао jе министар.

Kнежевић jе, поводом истраге о крађи житарица из складишта изнаjмљених за државне робне ресерве, оценио да jе посебна радна група сjаjно обвила таj посао и да jе утврђено да у 18 складишта недостаjе 30.000 тона кукуруза и 50.000 тона пшенице.

Tом инспекциjском контролом jе утврђено и да jе у складиштима, коjе jе закупила Дирекциjа за робне ресерве, 25.000 тона кукуруза са повишеним нивоом афлатоксина, што jе 15 одсто укупно ускладиштене количине за робне ресерве.

У време контроле, обављене на основу закључка Владе Србиjе, добили смо захтев из Републичке дирекциjе робних резерви да се из силоса позаjми и прода 60.000 тона кукуруза коjи jе заражен афлатоксином и то наравно нисмо дозволили , рекао jе Kнежевић.

Oн jе нагласио да то управо доказуjе да jе било манипулациjе броjкама и да jе афера са афлатоксином предимензионирана и да има између осталог политичке, али и друге поводе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *