28.06.2013., Танјуг

Најјефтинију храну у Европској унији, чак 40 одсто испод просека, има Пољска, у којој су цене најниже и у Европи генерално, показују подаци Еуростата за прошлу годину.

cene_hrane_tanjugЗАГРЕБ – Најјефтинију храну у Европској унији, чак 40 одсто испод просека, има Пољска, у којој су цене најниже и у Европи генерално, показују подаци Еуростата за прошлу годину.

Србија се по ценама хране налази на 70 одсто просека ЕУ,  БиХ и Црна Гора су на 75 посто просека, Мађарска на 80 а Словенија на 98 одсто, преноси Пословни дневник.

У Пољској су, при томе, најјефтиније намирнице месо, воће и поврће, чија је цена готово упола мања него у ЕУ.

Цене хране у Хрватској су на 90 одсто просека уније, по чему ће Хрватска од 1. јула заузети 18. место међу чланицама ЕУ. Најјефтиније намирнице у Хрватској су месо и месне прерађевине, чије су цене 25 процената ниже од просечних у ЕУ, док је „остала храна“, укључујући шећер, кондиторске производе и сладолед, десет одсто скупља просека у унији.

Најскупља храна у Европи је у Норвешкој и Швајцарској (84, односно 59 одсто изнад просека ЕУ), а следи Данска (39 посто изнад просека).

Најјефтинија алкохолна пића у ЕУ има Бугарска – с ценама које си на нивоу 67 посто просека ЕУ, а најјефтинија безалкохолна пића се продају у Румунији – 74 посто просека ЕУ.

Убедљиво најјефтинија земља по укупном индексу цена хране, пића и дувана, са 47 посто просека ЕУ, јесте Македонија, и то пре свега захваљујући дувану, чије су цене само четвртина просека ЕУ.

Најскупља земља по укупном индексу је Норвешка, 59 посто изнад просека, а следе Швајцарска и Данска (58, односно 42 посто скупље).

Овакве податке је показало истраживање у склопу програма упоређивања куповне моћи Еуростата и ОЕЦД-а, којим се прате цене око 500 упоредивих производа у четири основне групе – храна, безалкохолна и алкохолна пића и дуван.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *