16.02.2013., Танјуг

JAГOДИНA – Србиjа jе, комплетно цела, jако добра за гаjење винове лозе и може се сигурно носити са Eвропом када jе у питању квалитет, а има и врсне стручњаке, оценио jе данас стручни сарадник за воћарство и виноградарство пољопривредне стручне службе у Jагодини Деjан Jоцић.

vinogradari_sr_tanjug„Наше поднебље jе на географскоj ширини сличноj са француском и Италиjом, а наши стручњаци изузетно способни и можемо се носити са наjвећим европским винским силама“, рекао jе Jоцић Танјугу.

Радуjе чињеница да се српско виноградарство нагло буди, подижу се нови виногради, ревитализираjу стари, граде винариjе са савременом технологиjом коjа може да конкурише светском тржишту вина, захваљуjући субвценциjама државе, али и тежњи виноградара ка Eвропскоj униjи (EУ), додао jе он.

„Jагодинско виногорjе jе jединствено у Србиjи jужно од Београда када jе у питању изградња винариjа. На раздаљини седам до осам километара саграђене су три изузетно модерне винариjе и што jе веома битно, све три су изграђене у самим виноградима“, рекао Jоцић.

Србиjа сада располаже са трећином или половином засада колико jоj треба и виноградари се журе, jер ће уласком у EУ бити ограничени подизањем нових засада, оценио jе Jоцић. Због ове ограничености EУ, треба сада подизати нове засаде, али и водити рачуна где их подизати да би добили наjбољи квалитет, сугерисао jе Jоцић.

Jоцић, коjи jе задужен за вођење виноградске производње, jе истакао да jе прошла година, без обзира на измрзавање лозе у поjединм краjевима, а после велике суше и високих темепаратура, била добра за произвођаче вина. Имали су смањен принос али су добили квалитет у грожђу са високим процентом шећера, обjаснио jе он.

„Mогу да кажем, сигурно, виноградари Србиjе ће од прошлогодишњег грожђа, направити врхунска вина“, рекао jе Jоцић.

Oн jе оценио да би и ова година могла бити берићетна за виноградаре.

„Зима jе била добра, било jе ниских темература у jануару али неће утицати на оштећења и ако не буде неких екстремно ниских температура до краjа фебруара, а надам се да неће, и ова година ће бити jако добра“, рекао jе Jоцић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *