15.02.2013., Танјуг, Капитал

БЕОГРАД, Србија је имала право на бесцарински извоз вина у Европску унију од 60.000 хектолитара, или шест милиона литара, и први пут је ту квоту искористила лани.

WinesSerbiaМеђутим, највећи део извезених вина нису била флаширана, већ точена.

То су углавном јефтина и у суштини безимена вина, која ће завршити под ко зна којим називом у хипермаркетима.

„Без обзира на ту чињеницу, ипак је то велики помак за нас“, рекао је власник винарије „Мачков подрум“, Сава Јојић из Ирига, један од чланова „Удружења винара Војводине, приликом сусрета са посланицима седме силе окупљеним у Друштву аграрних новинара.

Према речима Јојића циљ је да на европско тржиште изађу етикетирана вина Српских винара, што није нимало лако с обзиром на то да у Европи постоји блага хиперпродукција.

На овом сусрету било је речи о актуелним збивањима у винарству, проблемима који тиште виноградаре и винаре и предлозима како их превазићи. Још једном је указано на неопходност удруживања виноградара и винара, уз истицање примера добре праксе из иностранства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *