01.07.2013., Танјуг

Погледај: 08.06.2013., Kако општине могу да привуку инвеститоре? , Танјуг

Крагујевац и Лозница данас су други пут добили сертификате Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) о повољном пословном окружењу, а те сертификате добило је још шест општина у Србији -Ковачица, Кула, Нова Варош, Оџаци…

NALED_gradovi_tanjug-300БЕОГРАД – Крагујевац и Лозница данас су други пут добили сертификате Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) о повољном пословном окружењу, а те сертификате добило је још шест општина у Србији -Ковачица, Кула, Нова Варош, Оџаци, Сомбор и Вршац.

Они су у претходних годину дана успешно прошли процес сертификације испуњвањем 12 строгих критеријума за изградњу доброг пословног амбијента и тако се нашли међу укупно 27 градова и општина са сертификатом од како 2007. године НАЛЕД спроводи тај процес.

Представницима градова и општина признања је у Скупштини Србије уручила потпредседница владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић која је напоменула да је примена европског законодавства, као један од најсложенијих задатака Србије на путу ка ЕУ, у рукама локалних самоуправа које морају да имају капацитет да га примене.

Око 60 одсто обавезујућег европског законодавства спроводи се на нивоу локалних самоуправа, прецизирала је она, истичући да у свакој од општина и градова у Србији треба да се направи повољан пословни амбијент, да се укидају корупција и сувишна бирократија.

Поред 27 локалним самоуправа са сертификатом о повољном пословном окружењу, осам градова и општина је у поступку ресертификације, а још 18 настоји да испуни неопходне услове.

Државни секретар у Министарству унутрашње и спољне трговине и телекомуникација Драгован Милићевић навео је да је један од главних ограничавајућих фактора за успостављање повољног пословног окружења у земљи неефикасна државна администрација.

Нагласивши да ради привлачења инвеститора држава мора да створи повољан макроекономски амбијент, он је навео да је потребно решити проблем високог буџетског дефицита и инфлације, реформисати привредно законодавство, уравнотежити регионални развој. Потребно је, такође, развијати слободне индустријске зоне и донети транспарентне пореске прописе, рекао је Милићевић.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић навео је да сертификат за општине значи конкурентску предност над другим локалним самоуправама и бољу позицију на инвестиционој мапи. Грађани од општина са сертификатом могу да очекују боље услуге, привлачење послодаваца који ће отворити сигурна и добро плаћена радна места, већи избор при запошљавању, бољу социјалну заштиту и раст животог стандарда, додао је он.

Генерални директор компаније Имлек Слободан Петровић позвао је представнике градова и општина да се поред изградње индустријских зона окрену пољопривреди као радно интензивној привредној грани, која може да запосли и раднике и искористи земљиште.

Према његовим речима, за Имлек је интересантна сарадња са малим фармама, пре свега на производњи органског млека, које добијају консултантску помоћ и јунице које могу да отплаћују на 40 рата кроз испоручено млеко.

До новог сертификата Крагујевац је стигао оценом 87,9 од могућих 100, док је Лозница добила оцену 84,8. Када је реч о локалним самоуправама које су први пут добиле признање НАЛЕД-а, најуспешнија је била Нова Варош са оценом 92,1.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *