28.06.2013., Новости , С. МИШЉЕНОВИЋ

Пољопривредници из целе БиХ огорчени јер од 1. јула неће моћи да извозе млеко у Хрватску. Усорац: Уколико се нешто не промени, затворићемо терминале

bih_mleko_novostiБАЊАЛУКА – После сазнања да млеко и млечни производи из БиХ од 1. јула дефинитивно неће моћи да се извозе у Хрватску, пољопривредници из БиХ су огорчени. Њихови представници најављују радикалне мере против институција БиХ и политичара који су допустили да до овога дође.

Ступањем на снагу Уговора о приступању Хрватске ЕУ престаје примена ЦЕФТА споразума према Хрватској, а како БиХ није на европским листама произвођачи неће моћи да извозе док се не нађу на тим листама. Европска комисија тек треба да дође у БиХ и да да очекиване сагласности.

Владимир Усорац, председник Удружења пољопривредних произвођача млека Републике Српске, каже за „Новости“ да од производње млека и млечних прозвода у БиХ живи око 20.000 домаћидства односно око 100.000 људи.

– Овде се не говори само о Републици Српској. Ми смо јединствени у целој БиХ и имамо исти проблем. Ми ћемо запалити институције БиХ и целу земљу због овога. Блокираћемо државу. Ако политичари у заједничким институцијама БиХ у Сарајеву не могу да воде рачуна о грађанима онда нека иду кући. Политичари морају да раде у корист грађана, а не против. Довели су 100.000 људи у опасност да немају од чега да живе – поручује Усорац.

Он наводи да бар половина људи који се баве продајом млека у БиХ имају имају кредите и да оног тренутка када не буду имали примања од продаје млека они иду у финансијску пропаст.

– Ми не можемо допустити да 20.000 домаћинстава пропадне. Засад чекамо европску комисију из Даблина да донесе извозне бројеве произвођачима из БиХ. Уколико не буде одлуке у корист пољопривредника излазимо на улице – истиче Усорац.

Као главне кривце за овакву ситуацију он наводи заједничке институције БиХ са седиштем у Сарајеву које нису радиле свој посао.

– Удружења пољопривредника из целе БиХ слала су стотине писама на разне адресе и институције да се ово питање реши. Али само нерадом политичара из БиХ дошли смо до ове ситуације.

Све док нема проблема у складиштима наших прерађивача и док нам они буду плаћали ми нећемо правити никакве проблеме. Али оног тренутка када почну да касне плате и када се буду нагомилали наши производи у магацинима тад ми узимамо ствари у своје руке.

Затворићемо терминале на границама БиХ милом или силом. Ако не може да излази роба из БиХ онда неће моћи ни да улази – поручио је Усорац.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да у Хрватску годишње буде извезено млека и млечних производа у вредности између 40 и 50 милиона марака, и то је јасан доказ без колико новца остају произвођачи и пољопривредници из БиХ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *