01.07.2013., Танјуг

Велетржница Београд објавила је данас јавни позив за учешће у другом кругу инвестирања у инфраструктуру те пијаце, који обухвата изградњу 34 продајних јединица.

veletrznica_tanjugБЕОГРАД – Велетржница Београд објавила је данас јавни позив за учешће у другом кругу инвестирања у инфраструктуру те пијаце, који обухвата изградњу 34 продајних јединица.

Прва хала која се тренутно гради је хала за трговину воћем и поврћем која је величине 10.400 метара квадратних и састоји се од 40 јединица, од којих је свака величине 200 метара квадратних (складишни, продајни и канцеларијски простор).

Од 40 јединица, шест је продато у првом кругу, а преостале 34 се нуде улагачима. Радови на изградњи ове хале су у већ у току и биће окончани до краја јесени, а једна од бројних предности за улагаче који се сада пријаве, јесте и то што ће своје улагање реализовати тек по завршетку изградње хале. Јавни позив је отворен до 15. августа ове године.

Могућност учешћа у власничкој и управљачкој структури Велетржнице сада је нешто либералнија него раније, тако да потенцијални улагачи могу бити локалне самоуправе са територије Републике Србије и Републике Српске, привредна друштва, инвестициони фондови, земљорадничке задруге и удружења, регистрована пољопривредна газдинства и физичка лица.

Улагањем 155.000 евра стиче се трајно власништво над уделом у Велетржници, учешће у расподели добити (сразмерно вредности удела) и Скупштини Друштва, као и право на закуп једне јединице пословног простора у хали за воће и поврће по 50 одсто нижој цени у односу на тржишну. Максимална вредност улагања износи 465.000 евра чиме се добија право повлашћеног закупа три јединице.

Оно што представља посебну погодност за све улагаче је могућност за директан пласман производа у престоници где у пречнику од 60 километара живи око четири милиона људи, а сваки дан Велетржницу посети 2.000 пословних купаца и очекује се да после изградње прве хале тај број буде дуплиран.

Национална велетржница у Србији се гради на атрактивној локацији на Новом Београду где је тренутно лоцирана Кванташка пијаца и има директан приступ Коридору 10, на пет километара је од аеродрома и 15 километара од луке (Коридор 7).

Површина Велетржнице је 18 хектара, а након изградње прве хале намењене трговини воћем и поврћем у плану је и изградња хале за месо, рибу и цвеће.

Изградња Националне велетржнице, како истичу у том привредном друштву, је пројекат од прворазредног значаја за развој пољопривреде и трговине свежом робом у Србији. Београд је једини вишемилионски град у Европи који нема велетржницу, а самим тим ни место за сигуран пласман домаћих пољопривредних производа.

С обзиром на то да је тражња за храном у Београду убедљиво већа од понуде, у Националној велетржници истичу да она постаје важна карика у ланцу снабдевања свежом храном, као и место удруживања произвођача, достизања тржишних стандарда, супституције увоза и место уговарања извоза

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *