03.07.2013., Танјуг

Србија ће увести реципрочне мере према Македонији, уколико проблем ограничавања извоза пшенице и брашна у ту земљу не буде решен у оквиру ЦЕФТА, изјавила је данас Танјугу помоћник српског министра спољне и унутрашње трговине Бојана Тодоровић.

CEFTA_makedonija_tanjugБЕОГРАД – Србија ће увести реципрочне мере према Македонији, уколико проблем ограничавања извоза пшенице и брашна у ту земљу не буде решен у оквиру ЦЕФТА, изјавила је данас Танјугу помоћник српског министра спољне и унутрашње трговине Бојана Тодоровић.

Пословна заједница „Житовојводина“ обелоданила је јуче да Македонија намерава да уведе нова ограничења на увоз пшенице и брашна из Србије, и то условљавањем увоза српске робе претходном куповином македонске робе.

Тодоровић је истакла да Србија није добила званичну информацију да је Влада Македоније усвојила меру којом се ограничава извоз пшенице и брашна из Србије у ту земљу, али да се у пракси та мера већ спроводи. Она је додала да је Србија спремна да реагује у оквиру ЦЕФТА споразума и покрене процедуру за решавање спора.

Тодоровићева је нагласила да Србија тим поводом тражи хитну седницу заједничког комитета ЦЕФТА, који је главни орган и надлежно тело за решавање оваквих ситуација, најављујући да ће Србија упутити писмо председавајућем ЦЕФТА – Босни Херцеговини да се закаже хитан састанак.

Заменик директора „Житовојводине“ Здравко Шајатовић изјавио је јуче да Македонија намерава да за тамошње увознике уведе такву обавезу да за килограм увезене српске пшенице морају да купе два килограма домаће пшенице. Када је реч о брашну, тај реципроцитет је килограм српске пшенице за четири килограма пшенице из Македоније, казао је Шајатовић, нагласивши да је увођење рестрикција у извозу кршење ЦЕФТА споразума.

Он је најавио да ће „Житовојводина“, која окупља житарско-млинске организације из Војводине и централне Србије, врло одлучно реаговати и предложити уредбу која ће Македонце „ударити тамо где их највише боли“. Наиме, та пословна заједница ће предложити да се за литар увезеног македонског вина у Србију мора купити четири литра вина из Србије.

Шајатовић је подсетио да Македонија 40 одсто извоза вина пласира управо на тржиште Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *