03.07.2013., Капитал

БАЊАЛУКА, Пољопривредни произвођачи у РС ће и за овогодишњу јесењу сјетву имати могућност кориштења регресираног дизел горива, чија је расподјела предвиђена од 1. септембра до 1. децембра ове године.

RS_subvencije_gorivoПотврђено нам је то у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, гдје су подсјетили да су пољопривредници из РС до понедјељка, 1. јула, ове године могли преузимати регресирано дизел гориво за потребе прољећне сјетве. Како су нам казали, још није познато колико је пољопривредника користило тај регрес и које су количине купљене, али су истакли да ће се све знати 10. јула, до када овлаштени дистрибутери треба да доставе спискове корисника регреса са купљеним количинама Агенцији за аграрна плаћања, како би се припремио обрачун и исплатила средства.

Говорећи о разлозима за увођење ове мјере, Бојан Кецман, портпарол овог министарства, рекао је да је Влада РС до сада покренула три иницијативе за увођење „плавог дизела“ за потребе пољопривредне производње у БиХ, али за то није постигнута сагласност на нивоу БиХ.

„Зато је Влада РС донијела одлуку о регресирању дизел горива и продаја је одобрена за 51.151 корисника, у количини од 9.887.024 литра“, рекао је Кецман и додао да је закључно са крајем априла, за 7.790 корисника продато 1.101.398 литара регресираног дизела за прољећну сјетву. Он је напоменуо да је због проблема са обезбјеђивањем сагласности на нивоу БиХ, одлука о регресирању донесена с малим закашњењем, јер су пољопривредници завршили већину радова који се односе на припрему земљишта за прољећну сјетву. Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, рекао је да је регресирани дизел добра мјера те да колико-толико умањење цијене горива значи пољопривредним произвођачима. Међутим, он је навео да су тај дизел за прољећну сјетву воћари добили касно и у количинама мањим од потребних, те су зато тражили од ресорног министарства да им се то повећа за јесењу сјетву. Исто тако, Љубо Малетић, из Удружења пољопривредника Семберије, казао је да свака помоћ много значи пољопривредницима.

Подстицаји

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС исплатило је све подстицаје за пољопривредне производаче из 2012. године, саопштено је из овог министарства.

У саопштењу се наводи да је Влада РС крајем првог квартала приоритетно одобрила исплату 28 милиона КМ за мјере које су обрачунате до краја 2012. године, а да је недавно исплаћен и преостали 21 милион КМ за мјере за које су се захтјеви подносили до краја 2012. године, а обрачунате су у јануару и фебруару 2013. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *