02.07.2013., Танјуг, РТВ

БЕОГРАД – Привредна комора Србије (ПКС) предложила је данас влади да Робне резерве откупе најмање 150.000 тона пшенице рода 2013, по цени не мањој од 20 динара по килограму, без ПДВ-а.

PKS_otkup_zita_rtvОвогодишња производња пшенице, чија је жетва у јеку, процењена је на 2,3 милиона тона, што је за 21,8 одсто више него лане а, иако се ових дана највише разговара о томе колика ће бити цена те житарице, стручњаци поручују да се то – још не зна.

Самостални саветник у Удружењу за пољопривреду ПКС, Милан Кужник, казао је да је кретање цена пшенице у Србији током јуна 2013. имало релативно миран тренд, а сада је на нивоу од 22,5 динара по килограму (за род 2012).

Кужник је подсетио да је прошле године откупна цена пшенице износила 23,5 динара по килограму, додавши да је условно речено, постигнута равнотежа између лањске и овогодишње цене. Он не очекује да ће цена “ ићи много горе“.

Кужник је указао да се и на светским берзама бележи пад цене пшенице, а у Организацији за храну и пољопривреду УН (ФАО) оцењују да ће и у наредном периоду доћи до пада цене те житарице, имајући у виду да ће овогодишња производња у свету бити већа за 6,5 одсто него у претходној години.

Заменик директор пословне заједнице“Житовојводина“, Здравко Шајатовић, рекао је да су индустријски млинови у жетву ушли у тешкој финансијској ситуацији, и морали су да распродају пшеницу и брашно на залихама.

Он је навео да се цена пшенице још не зна и да ће моћи да се укалкулише тек када се зрно спреми у силосе, обрачуна квантитет и квалитет, имајући у виду и финансијске могућности откупљивача.

Катанић: Принос пшенице 2,3 милиона тона

И помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић изјавио је јутрос да се очекује да ове године укупан принос пшенице буде око 2,3 милиона тона.

Катанић је за РТС рекао да би то значило да ће, после подмиривања домаћег тржишта, остати око милион тона пшенице за извоз.

„Због одређених временских неприлика, пре свега јаких ветрова, понегде и града, дошло је до колебања одређених површина пшенице и појаве одређених болести, али без обзира на то ова година је доста повољна за пшеницу“, указао је Катанић.

Говорећи о цени, Катанић је навео да у свакој тржишној економији њу одређује понуда и тражња и да је за очекивати да цена по килограму не буде као оних година када је принос био значајно мањи.

Он је додао да се цена старог рода, из 2012. године, прошле седмице кретала од 22,20 динара по килограму, као и да ће та цена опстати, јер постоји значајна тражња за извозом.

Катанић је рекао да се очекују и добри приноси и кукуруза, под којим је око 1,193 милиона хектара, шећерне репе, сунцокрета, соје.

Помоћник министра пољопривреде је апеловао на оне који ће убирати пшеницу да тај род адекватно складиште, уз напомену да су комисије већ у мају обишле сва складишта, а у циљу заштите произвођача пшенице.

Катанић је додао да је ове године учињено све да на време силоси буду припремљени за нови род, као и да је дато упутство да се старе количине приноса што пре изместе из силоса како би нове количине биле апсолутно чисте.

Упитан за цену хлеба, Катанић је рекао да је за очекивати да тренутна цена буде и даље због очекивано великих приноса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *