02.07.2013., Танјуг

Жетва на подручју Јабланичког округа је прекинута због веће влаге у зрну пшенице.

jablanicki_okr-zetva_tanjugЛЕСКОВАЦ – Жетва на подручју Јабланичког округа је прекинута због веће влаге у зрну пшенице.

Према процени стручњака Пољопривредно-саветодавно стручне службе у Лесковцу, тренутна влага у зрну пешенице је око 18 одсто, а за жетву је потребно да она не прелази 14 процената.

„Киша која је пала током прошлог викенда довела је до повећања влаге у зрну жита и зато је жетва на подручју Јабланичког округа прекинута. Ратари треба да наставе жетву када влага у зрну буде 14 или 15 одсто, а према нашој процени то ће се десити за два до три дана“ , рекао је Танјугу инжењер Пољопривредно-саветодавно стручне службе Новица Миленковић .

Он је навео да је до сада на подручју округа пожњевено око 20 одсто од укупно 26.000 хекатара под житом и да је просечни принос око 3,6 тона по хектару. Ипак пољопривредни стручњаци очекују да ће на крају жетве просечан принос пшенице бити око четири тоне по хектару што је 20 одсто више у односу на последње три године.

За разлику од пшенице, киша је погодовала кукурузу.

„Киша је изузетно погодовала кукурузу и ускоро ће доћи до формирања метлице и опрашивања. Ако температура ваздуха током опрашивања не буде изнад 30 степени , имаћемо јако добру оплодњу код кукуруза а то нам даје наду да ће и род бити богат „, каже Миленковић.

Кукурузом је на подручју Јабланичког округа засејано око 30.000 хектара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *