03.07.2013., Танјуг

ЈАГОДИНА – Компанија „Далла Валентина“ из Вероне, која годишње преради 73.000 тона млека, у изградњу Фабрике за прераду млека и производњу сира у Јагодини инвестираће пет милиона евра, изјавио је данас власник ове италијанске фирме Езио Валентина.

latteria_dalla_valentinaОва, једна од највећих фабрика сира у Италији, која дневно произведе 2.600 килограма сира који на тржиште излазе након 16 месеци зрења, одлуку о изградњу фабрике у Јагодини донела је пре неколико месеци, а потврдила приликом посете пољопривредника Србије Верони половином маја. Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић – Палма је истакао да „ово није једини италијански инвеститор који ће градити фабрику у Јагодини, јер до сада су потписана три уговора о изградњи и ‘Далла Валентина’ ће бити четврта“.

Наредних дана долазе још два инвеститора из Италије са којима је у начелу договорено потписивање уговора о сарадњи, најавио је Марковић, који је био домаћин и у пратњи Валентина приликом заједничке посете неким пољопривредним домаћинствима Јагодине.

„Једини сам политичар у Србији који пољопривредне произвођаче не обилазим само у изборној кампањи“, рекао је Марковић.

„Нисам у штали код пољопривредника само када је предизборна кампања и зато желим да позовем све политичаре да не буду кабинетски, већ да изађу из својих канцеларија и виде шта су проблеми грађана и пољопривредних произвођача и да заједно решавамо њихове проблеме“, рекао је Марковић.

Он је оценио да од Фабрике за прераду млека и производњу сира коју ће у Јагодини градити „Далла Валентина“ неће корист имати само пољопривредници Јагодине, већ из још око 15 општина.

Велики број пољопривредника, којима су због лоших тржишних прилика, ниске откупне цене и нередовних исплата премија, штале остале празне, сигурно ће, изградњом ове фабрике, набавити краве музаре и настојати да њихове породице буду велики произвођачи млека од чега ће моћи да живе, оценио је Марковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *