06.07.2013., Танјуг

Жетва пшенице у Србији је у пуном замаху а проблеми у вези са формирањем цене хлебног жита се настављају, тако да знатније количине још нису откупљене од произвођача, изјавио је данас Танјугу секретар Удружења пољопривреде у Привредној комори Војводине (ПКВ) Ђорђе Бугарин.

otkup_psenice_013.jpgНОВИ САД – Жетва пшенице у Србији је у пуном замаху а проблеми у вези са формирањем цене хлебног жита се настављају, тако да знатније количине још нису откупљене од произвођача, изјавио је данас Танјугу секретар Удружења пољопривреде у Привредној комори Војводине (ПКВ) Ђорђе Бугарин.

Због последица прошлогодишње суше велика је понуда нове пшенице, јер је то први озбиљнији новац који долази пољопривредницима у току године, али је протекла два дана на новосадској Продуктној берзи евидентирана продаја “симболичне количине” и то по ценама од 14,5 до 16,5 динара за килограм, без ПДВ, рекао је Бугарин.

Он сматра да тржиште пшенице у нашој земљи није заживело јер “држава није урадила ништа до сада да покуша да га оживи”. Напоменуо је да још није прихваћен захтев пословног удружења “Житовојводина” да индустријским млиновима буду омогућени кредити по повољним условима, како би та житомлинска предузећа могла да купе озбиљније количине пшенице од произвођача.

“Они ће се у овом тренутку вероватно задовољити оним количинама које ће добити од произвођача у оквиру робне размене за импуте које су им обезбеђивали у производњи пшенице”, оценио је Бугарин.

Подсетивши да је ПКВ предложила да Републичка дирекција за робне резерве, “која би требало да подстакне тржиште пшенице”, купи 150.000 тона по цени не мањој од 20 динара за килограм без ПДВ, Бугарин је истакао да би то обезбедило покривање трошкова производње и минималну акумулацију.

“По том питању ништа до сада није урађено”, казао је он и изразио сумњу да би, имајући у виду тренутне економске прилике и ребаланс републичког буџета, најаве из ресорног министарства о евентуалној цени новог хлебног жита од 20 до 24 динара могле да буду остварене.

Неповољну ситуацију нашим произвођачима пшенице додатно погоршавају мере Македоније о ограничавању увоза српске пшенице и брашна у ту земљу, рекао је Бугарин и напоменуо да су наши суседи поново прекршили и ЦЕФТА споразум и своје обећање да то неће чинити.

“Мислим да је крајње време да Влада Србије донесе реципрочне мере које ће погодити циљано највећу групу њихових произвођача”, рекао је Бугарин. Он је упозорио да од таквих мера македонске стране значајне штетне последице трпе млинска индустрија и пољопривредни произвођачи у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *