05.07.2013., Танјуг

Главни спољнотрговински партнер Србије у првих пет месеци ове године била је Италија у коју је извезена роба вредна 873 милиона долара, док је увоз из те земље био 913,5 милиона, показали су подаци Републичког завода за статистику.

spoljna_trgovina_tanjugБЕОГРАД – Главни спољнотрговински партнер Србије у првих пет месеци ове године била је Италија у коју је извезена роба вредна 873 милиона долара, док је увоз из те земље био 913,5 милиона, показали су подаци Републичког завода за статистику.

У извозу, главни спољнотрговински партнери, после Италије, биле су Немачка са 650,2 долара и Босна и Херцеговина са 426,3 милиона. Следе Руска Федерација са 403,2 милиона и Румунија са 308,3 милиона. Главни спољнотрговински партнери у увозу, после Италије, биле су Немачка са 885 милиона долара и Руска Федерација са 707,9 милиона, а следе Кина – 590,5 милиона и Мађарска – 413,8 милиона.

Спољнотрговинска робна размена била је највећа са земљама са којима имамо потписане споразуме о слободној трговини. Земље чланице Европске уније чине 60,9 одсто укупне размене.

Други по важности партнер јесу земље ЦЕФТА споразума, са којима имамо суфицит у размени од 588,3 милиона долара, а који је резултат углавном извоза пољопривредних производа, као и извоза хартије и картона.

Посматрано појединачно по земљама, највећи суфицит у размени остварен је са бившим југословенским републикама – Црном Гором, Босном и Херцеговином и Македонијом. Од осталих земаља, истиче се и суфицит са Румунијом и Украјином.

Највећи дефицит јавља се у трговини са Кином, због увоза мобилних телефона за мрежу станица и лап топова, Казахстаном и Руском Федерацијом, због увоза енергената, пре свега, нафте и гаса. Следи дефицит са Мађарском, Пољском и Немачком.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *