06.07.2013., Танјуг

Добра пољопривредна сезона у 2013. треба да допринесе стабилизацији цена у Србији и појефтињењу неких основних животних намирница, али на тржишту робе широке потрошње постоје велики поремећаји и неуређеност …

cene_hrane_tanjugБЕОГРАД – Добра пољопривредна сезона у 2013. треба да допринесе стабилизацији цена у Србији и појефтињењу неких основних животних намирница, али на тржишту робе широке потрошње постоје велики поремећаји и неуређеност о чему јасно сведочи оцена Светског економског форума, истичу саговорници Танјуга.

Према ефекасности тржишта и антимонополске заштите и регулативе, Светски економски форум је Србију у 2013. години сврстао на 142. од 144. анализиране земље на глобалној листи конкурентности, рекао је за Танјуг државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Драгован Милићевић.

„Укупан ниво цена у односу на окружење је прилично релативан појам јер постоје бројни производи који су јефтинији у Србији као и они који су скупљи. Далеко је важнија чињеница да је раст укупних цена робе широке потрошње значајно већи него у окружењу“, објаснио је Милићевић.

Конкуренција у Србији није јака и у продавницма робе широке потрошње четири најмоћнија малопродајна ланца држе 62 одсто тржишта, што је показатељ да се налазимо у зони чврстог олигопола, додао је он.

Милићевић је рекао да су од почетка године до краја маја цене робе широке потрошње порасле за укупно два одсто.

У септембру треба очекивати да цене хлеба и пецива иду наниже јер се овогодишњи род пшенице меље два месеца после жетве, а и шећер и уље могу да буду јефтинији због доброг рода шећерне репе и индустријског биља, рекао је за Танјуг стручњак у Привредној комори Србије Војислав Станковић.

Не би требало очекивати неку значајну промену цена меса јер се све мање купује због ниског стандарда, а сви се надамо и јефтинијем воћу и поврћу када на тржишту буде производња са њива, а не из пластеника, навео је он.

„Пољопривреда у потрошачким ценама учествује са око 35 одсто и неће бити подстрекач раста инфлације. Аграр ће допринети стабилизацији цена и нижој стопи инфлације, а уколико се не догоде неки климатски поремећаји раст пољопривредне производње у 2013. требало би да достигне десетак процената“, мишљења је Станковић.

Танјугов саговорник сматра да трговински ланци треба да поведу више рачуна о маржама, да не буду тако велике као и да се више орјентишу на набавку прехрамбених производа са тржишта Србије, јер би био смањен увоз, а новац остао код домаће пољопривреде.

Говорећи о кретању цена хране у Србији и региону, Станковић је нагласио да је међугодишњи раст (од маја 2012. до маја 2013.) износио 12,9 процената у Србији, у Македонији 5,3, Црној Гори 6,5 одсто, Словенији 3,3 и Хрватској 6,5 одсто.

Треба напоменути да је прошле године Србија имала сушу и пад пољопривредне производње око 18 процената, што се манифестовало већим увозом за око 20 процената за колико је смањен и извоз, додао је Станковић.

Танјугови саговорници објашњавају да није могуће дати прецизне пројекције кретања цена јер је, како истичу, монополизација узрок неефикасности мера монетарне политике у сузбијању цена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *