08.07.2013., Танјуг

Произвођач парадајза и других повртарских култура из села Чокот код Ниша Зоран Живковић рекао је данас да цена на тржишту не покрива ни половину производне цене парадајза, као и да је основни разлог пада цене неконтролисани увоз

zoran_zivkovic_nisНИШ – Произвођач парадајза и других повртарских култура из села Чокот код Ниша Зоран Живковић рекао је данас да цена на тржишту не покрива ни половину производне цене парадајза, као и да је основни разлог пада цене неконтролисани увоз те културе из Македоније и Албаније.

„Принуђени смо да парадајз продајемо откупљивачима за 10 динара по килограму“, рекао је Живковић новинарима и навео да он и његове колеге у том нишком крају тренутно на лагеру имају више од 100 тона парадајза чија се цена на нишким креће око 30 динара.

Живковић наводи да беру онај парадајз који морају због зрења и да га складиште, али да он тако ускладиштен не може дуго да стоји.

Он је од градских структура такође затражио да помогну у решењу тог проблема како убране количине не би пропадале.

Живковић у својим пластеницима има око 4.000 корена парадајза и око 1.000 корена краставца и то су главне повртарске културе које узгаја.

Он је напоменуо да само једна семенка парадајза кошта 10 динара и да су произвођачи употребу хемије свели на минимум.

Након провере, дозвољен увоз македонског парадајза

paradajz_tanjug-ceneБЕОГРАД – Србија још није увела никакве званичне реципрочне мере против Македоније која је ограничила увоз брашна и пшенице, а данас је након провере, дозвољен увоз македонског парадајза у нашу земљу, речено је Танјугу у ресорним министарствима.

Поједини медији пренели су данас да Србија наводно није дозволила увоз парадајза из Македоније, али у Министарству спољне и унутрашње трговине немају податке о поменутим случајевима забране увоза парадајза из Македоније у Србију.

Србија је затразила хитну седницу Централног комитета ЦЕФТА споразума, на којој ће затразити укидање одлуке македонске владе да ограничи увоз пшенице и брашна из Србије.

Заседање централног тела ЦЕФТА заказано је за 22. јул у Београду, а тек уколико након ове седнице не буде решен проблем извоза пшенице и брашна биће размотрена примена реципрочних мера, поручили су раније из српског Министарства трговине.

У Министарству пољопривреде речено је да су на граничном прелазу Прешево данас пријављене две пошиљке парадајза пореклом из Македоније, којима је, након редовних прегледа, дозвољен увоз и царињење.

Како је прецизирано, пошиљке су пријављене фитосанитарној инспекцији Министарства пољопривреде, а редовни прегледи су спроведени у складу са Законом о здрављу биља и Законом о безбедности хране.

Македонске власти су прошле седмице четврту годину за редом увеле ограничење увоза српске пшенице и брашна, због чега је Србија затражила хитну седницу заједничког комитета ЦЕФТА и најавила контрамере уколико се у оквиру ЦЕФТА споразума не нађе решење.

Као евентуалне контрамере помињано је ограничење увоза македонског вина и парадајза у Србију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *