09.07.2013., Танјуг

Суботички пољопривредници незадовољни су откупном ценом пшенице овогодишњег рода и упозоравају да се без најмање 20 динара по килограму хлебног зрна неће моћи засновати нова производња на јесен.

zito_cena_tanjugСУБОТИЦА- Суботички пољопривредници незадовољни су откупном ценом пшенице овогодишњег рода и упозоравају да се без најмање 20 динара по килограму хлебног зрна неће моћи засновати нова производња на јесен.

Према речима председавајућег Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослава Киша, пољопривредницима се нуди 16 динара са ПДВ-ом од 8 одсто, што значи да је цена без пореза нешто изнад 14,5 динара по килограму.

Према Кишовој калкулацији, та цена не задовољава пољопривреднике.

„Ако узмемо у обзир да ће принос у просеку бити четири до пет тона по хектару, без цене од 20 динара по килограму нема могућности заснивања нове производње, што ће доћи врло брзо“, рекао је Киш.

Он сматра да су „пољопривредници по ко зна који пут препуштени сами себи“, а да су у такву ситуацију доведени „небригом државе, односно Министарства пољопривреде“.

„Све је ово последица прошлогодишње суше, а неисплаћивање обавеза од стране министарства довело је до тога да велика беспарица земљорадинке тера да продају пшеницу пошто-пото. На нож су нас дочекали откупљивачи и прерађивачи, а све то ће се одразити и на будућу сетву“, рекао је Киш.

Према његовим речима, Асоцијација ће апеловати да се на јесен засеје што мање пшенице, јер „натпросечан род не значи зараду“.

„Не преостаје нам ништа друго него да и ми, као потрошачи, затражимо да све што се производи од брашна буде за 40 до 50 одсто јефтиније, где очекујемо подршку удружења потошача и целог друштва“, рекао је Киш.

Према његовој оцени, свако улагање у пшеницу представља инвестицију, а не трошак, а „немати пара за пшеницу је тотална неодговорност и небрига овог друштва“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *