10.07.2013., Танјуг

Жетва пшенице у Србији је при крају, приноси су изнад очекиваних и крећу се од 4,5 тона до пет тона по хектару, а квалитет зрна је изузетно добар, изјавио је данас Танјугу саветник председника Привредне коморе Србије Милан Простран.

zetva_kraj_tanjugБЕОГРАД – Жетва пшенице у Србији је при крају, приноси су изнад очекиваних и крећу се од 4,5 тона до пет тона по хектару, а квалитет зрна је изузетно добар, изјавио је данас Танјугу саветник председника Привредне коморе Србије Милан Простран.

Прогнозе су да ће овогодишња производња пшенице износити 2,5 милиона тона, што је 500.000 тона више него прошле године, истакао је Простран.

Он је рекао да је скинуто 70 одсто пшенице, а остало је да се жетва обави у брдско-планинским деловима земље и централној Србији.

Жетва ће бити завршена најкасније до 20. јула, и обавља се упркос повременим кишама, указао је Простран.

Он је навео да је влага зрна између 14,5 и 15 одсто, а за највећи део рода нема потребе за досушивањем.

Хлебно зрно се углавном складишти, а мањи део продаје, због ниске откупне цене која се креће између 14,5 динара и 16 динара по килограму, указао је Простран.

Према његовим речима, таква цена не одговара ни ратарима, али ни млинарима који страхују да неће моћи да се на време обезбеде том житарицом.

Чека се и интервенција Робних резерви на тржишту, за које је најављено да ће након усвајања ребаланса буџета, откупити одређену количину пшенице, истакао је Простран, који је оценио да би задовољавајућа откупна цена износила од 19 до 20 динара по килограму.

Он је подсетио да је завршена и жетва јечма, чији су хектарски приноси такође изнад очекиваних и износе између пет и 5,5 тона по хектару.

Том културом у Србији се по правилу не сеју велике површине, и крећу се између 80.000 и 100.000 хектара. Јечам се користи за сточну храну и у индустрији пива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *