09.07.2013., РТС

Због дотрајалих комбајна, на њивама после жетве остане и до стотину хиљада тона пшенице. већина земљорадника увози половне комбајне, пошто домаћа фабрика Змај, која их је правила, одавно не ради.

dotrajali_kombajni_rtsЖетва пшенице завршена је на око 440 хиљада хектара, што је око 80 одсто површина. Посао брже одмиче у Војводини. Земљорадници су задовољни просечним приносом од четири и по тоне по хектару, али још не знају цену жита. Запослени у силосима још се прерачунавају.

И ове године остаће пшенице на њивама, пре свега због дотрајалих комбајна који више не могу да се подесе како би се смањио растур који ће, према неким проценама, износити око 100 хиљада тона.

Комбајне грдосије купују само земљопоседници у Србији, који обрађују на стотине хектара. Коштају више стотина хиљада евра, компјутеризовани су, опремљени и џи-пи-ес уређајима, тако да власник може да зна да ли возач обрађује само његове парцеле или користи прилику за додатну зараду.

С друге стране, већина земљорадника увози половне комбајне, пошто домаћа фабрика Змај, која их је правила, одавно не ради.

Раде Зјача из Деча каже да је његов комбајн произведен 1978. године у Немачкој, а да је увезен пре седам година.

Према његовим речима, одржавање није проблем, сами га поправљају. Каже да има растура, али у границама нормале.

Стручњаци тврде да растур жита у жетви у великој мери зависи и од комбајнера и како је подесио делове од којих навише зависи учинак у скидању летине.

„Највећи губици остварују се на косним уређајима на кедеру, витлу, коси и пужном транспортеру. Ако овај комбајн растура 100 килограма пшенице по хектару 63 килограма пшенице се овде растури“, наводи Лука Радоја.

Пшеницу жање око 20 хиљада комбајна.

„Старији комбајни имају већи растур од новијих комбајна, али до нових комбајна је тешко доћи, коштају више од сто хиљада евра“, рекао је Дејан Николић из села Крњешевци.

У жетви се и даље најчешће виђају црвени Змајеви комбајни, ако се добро одржавају растур пшенице је у границама нормале.

„Немам никаквих проблема, јесте да је мањи учинак од ових увозних. Растур је од два до три посто по мом мишљењу као што је фабрика прописала“, рекао је Радован Никетић из Крњешеваца.

Милан Простран из Привредне коморе Србије каже да је старост житних комбајна од око 20 година додатно повећава растур за један до два осто, тако да вредост расуте пшенице приликом жетве износи између 30 и 45 милиона евра.

Половни комбајни који углавном стижу из Немачке, Холандије и Француске коштају од двадесет до 40 хиљада евра. Компјутерска опрема. ако је имају, кажу пољопривредници, утиче на учинак у жетви али и на смањење растура зрна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *