09.07.2013., Квалитет

„Пољопривредна коропрација Београд“ (ПКБ) саопштила је данас да је регистровала нову компанију „ПКБ Зелена енергија“ која ће се бавити производњом енергије из обновљивих извора, односно биомасе.

PKB-150x120Оснивање те фирме један је од првих корака ка реализацији споразума Владе Србије, Владе Швајцарске и Града Београда од 19. децембра прошле године, о донацији за пројекат Комбиноване топлане и електране у Падинској Скели која за гориво користи биомасу.

Споразумом је предвиђена изградња најсавременије енергане-топлане у региону из које ће се грејати Основна школа „Олга Петров“, стационар болнице „Лаза Лазаревић“ и пластеници у ПКБ-у величине 20.000 квадратних метара.

Предвиђено је да се вишак електричне енергије продаје „Електропривреди Србије“.

Капацитет новог постројеwа биће четири мегавата топлотне и 0,6 мегавата електричне енергије.

За производњу „зелене енергије“ користиће се биомаса – кукурузовина, сојина слама и други биљни остаци који остају на њивама ПКБ после убирања усева.

Укупна вредност инвестиције је 7,9 мил ЕУР, за изградњу постројења 2,58 мил ЕУР и исто толико за мере енергетске ефикасности, док је за изградњу инфраструктуре потребно 2,57 мил ЕУР.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *