12.07.2013., РТС

У складиштима робних резерви недостаје око 80.000 тона кукуруза и пшенице, што износи око 20 милиона евра, рекао министар пољопривреде Горан Кнежевић. Због сумње да је оштетио Дирекцију за робне резерве за више од четири милиона динара, поднета кривична пријава против директора „Житостига“ Пожаревац, Горана М. из Набрђа.

Silosi-rtsМинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић изјавио је да се контролом складишта, где се држи роба из робних резерви, дошло до података да недостаје око 80.000 тона кукуруза и пшенице, односно изражено у новцу, око 20 милиона евра.

Осим тога, у још 26 силоса мора се поновити контрола, јер су се за време саме контроле, што је индикативно и чудно, „дуго догађале трансакције са робом“, тако да ће и то бити испитано, рекао је Кнежевић, гостујући на ТВ Пинк.

Одлучено је да се сва документација преда надлежним органима, пре свага МУП-у, који на томе раде и сви који су се огрессили о закон и о дрззаву биће строго санкционисани, најавио је Кнежевић, истичући да је извршена контрола, која иначе, претходно није 10 година обављана.

Кнежевић је навео да цену пшенице увек одређује тржиште, а да је отежавајућа околност ове године да је та житарица у целом свету изузетно родила, па цене на берзама падају.

Кнежевић је истакао да је цена пшенице на берзи на Новом Саду била 17,5 динара, а да је сада пала на 16,3 динара.

Министар је рекао да је одлучено да ове године буде купљено између 60.000 и 100.000 тона пшенице и да се дошло до калкулације да „цена буде око 18,5 динара плус ПДВ, што значи да ће цена пшенице бити негде преко 20 динара“.

Он је објаснио да ће по тој цени држава, односно Дирекција за робне резерве откупљивати одређене количине пшенице од домаћих пољопривредника и најавио да ће тај откуп убрзо почети.

Кнежевић је рекао да је ће Србија имати довољно соје, шећерне репе, сунцокрета и кукуруза, јер се и тих култура очекује рекордан род.

Покрајински секретаријат о цени пшенице

Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство Војводине затражио је да Влада Србије и надлежно министарство хитно објаве колико ће пшенице и по којој цени бити откупљено за државне робне резерве.

На војвођанским ораницама било је засејано више од 320.000 хектара

пшенице, која је у овој сезони дала изузетан принос, а тренутна откупна цена, по оцени тог секретаријата, не покрива трошкове производње.

„Да би се остварила минимална добит, неопходно је да држава откупи већу количину пшенице са тржишта по повољнијој цени, превасходно од малих пољопривредних произвођача“, саопштио је Покрајински секретаријат за пољопривреду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *