12.07.2013., Танјуг

Песимизам домаћих ратара због неизвесног пласмана овогодишњег богатог рода пшенице данас је делимично ублажен због најаве да ће државне робне резерве откупљивати то жито за око 20 динара по килограму, што је више од тренутне …

psenica_cene_tanjugБЕОГРАД- Песимизам домаћих ратара због неизвесног пласмана овогодишњег богатог рода пшенице данас је делимично ублажен због најаве да ће државне робне резерве откупљивати то жито за око 20 динара по килограму, што је више од тренутне тржишне цене, али и процене о паду светских залиха тог жита у сезони 2013/2014.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић је, наиме, најавио да би републичка Дирекција за робне резерве могла да откупи између 60 и сто хиљада тона пшенице овогодишњег рода по цени која би, рачунајући и ПДВ, била нешто већа од 20 динара за килограм.

Аналитичар Продуктне берзе у Новом Саду Милош Јањић рекао је за Танјуг да је најава откупа, додуше доста скромних количина пшенице, вест која може стимулативно деловати на домаћу цену хлебног жита. Килограм пшенице овогодишњег рода на домаћем тржишту тренутно вреди нешто мање од 18 динара, а већина произвођача тврди да са том ценом не могу да покрију ни трошкове производње, а о заради да се и не говори. Јањић каже да је пре 12 месеци килограм пшенице на Продуктној берзи вредео око 25 динара, али је ове године због осетно већег рода у нашој земљи, другим деловима Европе и САД, то хлебно жито драстично појефтинило.

На највећем светском тржишту за промет жита у Чикагу цена пешенице је, међутим, ове седмице расла и тренутно осцилира у уском распону од 250 долара за метричку тону, или приближно око 22 динара за килограм. Тренд раста цена пшенице на берзи у Чикагу аналитичари доводе у најдиректнију везу са јулском проценом америчкој министарства пољопривреде (УСДА) којом се предвиђа пад светских залиха хлебног жита у производној сезони 2013/14. Текуће промене курса долара и других јаких валута, на водећим светским девизним берзама, такође утичу на котације хлебног жита, истичу аналитичари.

УСДА, иначе, прогнозира пад светских залиха пшенице у текућој сезони на 172,38 милиона тона. То је за око девет милиона тона мање од претходне, јунске, процене. Ако се та предвиђања обистине глобални стокови хлебног жита би уочи наредне жетве опали до најнижег нивоа за минулих пет година, наводи се у извештају који преноси агенција Блумберг.

Будућа кретања на домаћем тржишту пшенице ће, у сваком случају, доста зависити и од ситуације на иностраним берзама. Јер, уколико се током наредне јесени и у периоду до следеће жетве тражња појача, а већ има процена да ће се то догодити јер ће Кина и неке друге земље – велики потрошачи – увећати своје набавке, пшеница ће бити скупља него сада и сви који тада буду продавали то жито могу очекивати већу зараду.

Србија ће, ако је ценити на основу процене коју је саопштио министар Кнежевић, у току ове и наредне године, моћи да понуди на светском тржишту своје вишкове тог жита у количини од 1,5 милиона тона, што ће битно побољшати укупан експортни биланс домаћег аграра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *