16.07.2013., РТС

До краја јула биће потписано првих 90 уговора за градњу малих хидроелектрана, на подручју Ивањице, Ариља и Тутина. Спремни и уговори за откуп струје из обновљивих извора. Иако су уважене примедбе инвеститора, неки за соларну енергију и енергију ветра су незадовољни предвиђеним производним квотама од 500 мегавата. За градњу ветропаркова има 12 пројекта, међу којиме је и НИС.

zelena_energija_rtsНационали акциони план коришћења обновљиве енергије требало би да донесе две милијарде евра инвестиција и 1.000 радних места. Инвеститорима из ресорног министарства поручују да су добродошли у Србију, јер је та област уређена по европским стандардима.

До краја јула биће потписано првих 90 уговора за градњу малих хидроелектрана. Највише ће их бити на подручју Ивањице, Ариља и Тутина. Улагачи су за тај посао први пут бирани на јавном позиву.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић каже да локалне самоуправе врло често имају неке своје политике.

„Некада се деси да држава има једну политику, локална самоуправа другу, а да у ствари испашта инвеститор. Због тога смо покушали да обавежемо и локалне самоуправе и државу и инвеститоре и да заједнички кренемо и дамо сву подршку да се те електране и изграде“, каже Михаловићева.

Спремни су и уговори за откуп струје из обновљивих извора. Инвеститори ће их потписивати са предузећем ЕПС-снабдевање које је обавезно да 12 година преузима сву уговорену енергију по повлашћеним ценама.

Иако су уважене примедбе инвеститора, неки за соларну енергију и енергију ветра су незадовољни предвиђеним производним квотама од 500 мегавата.

„Мени се чини да принцип квота није добар принцип. Мислим да треба пустити инвеститоре да раде и у неком тренутку када се осети засићеност на тржишту да то треба тржишним механизмима обуздати“, рекла је Ана Брнабић из Српског удружење за енергију ветра – SEWEA.

Из ресорног министрства подсећају да чак и неке земље Европске уније сада ограничавају квоте и повластице за откуп зелене енергије.

„Ми нисмо довољно богати да можемо да омогућимо и пустимо да сви буду повлашћени произвођачи електричне или топлотне енергије“, каже министарка енергетике.

Огроман је интерес и страних и домаћих копанија за улагања у обновљиву енегију. Само за градњу ветропаркова има 12 пројекта. Међу њима је и НИС који спрема почетак градње ветрењача у Пландишту код Вршца.

„Анализирамо тржиште у региону, компанија има циљ да постане водећи произвођач енергије не само у Србији него и у југоисточној Европи. Тражимо могућности и у суседним земљама али је свакако Србија за НИС као тениски турнир у Вимблдону за тенисере“, каже Масимијано Капобјанки, експерт-кординатор за обновљие изворе енергије .

„Зелени“ упозоравају да се мора више рачуна водити о заштити животне средине и уважити мишљење локалног становништва. Предлажу да парламет оформи Комисију која ће пратити припрему и реализацију пројеката зелене енергије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *