19.07.2013., Танјуг

Нови Сад – Откуп меркантилне пшенице овогодишњег рода за потребе Републичке дирекције за робне резерве почео је јутрос посредством Продуктне берзе у Новом Саду, изјавио је Танјугу директор берзе Жарко Галетин нагласивши да је интересовање пољопривредника огромно, пре свега због добре цене.

otkup_rob_rezerve“Очекујемо да већ овог првог дана у Продуктну берзу стигне више од 1.000 налога за продају хлебног жита државним резервама, јер је цена добра а предвиђене количине за откуп су нажалост мале, имајући у виду укупну овогодишњу производњу”, рекао је Галетин.

Колико је интересовање ратара за ту трансакцију говори и то што су многи лично дошли у новосадску Продуктну берзу иако се, према утврђеним правилима, понуде дају искључиво путем телефакса, казао је Галетин. Он је додао да је отворено седам факс линија на које регистрована газдинства и земљорадничке задруге могу да понуде ту своју робу.

“Поставили смо максимално транспарентан систем купопродаје пшенице за Републичку дирекцију робних резерви, тако да ће сви имати прилику да доставе понуде али ће ипак мали број пољопривредника моћи да оствари продају”, истакао је Галетин и додао да пријем налога траје до 15 сати, да ће бити настављен у понедељак и трајати до откупа свих предвиђених 59.500 тона.

Минимална количина пшенице за продају по носиоцу газдинства, односно земљорадничкој задрузи, је пет тона а максимална 50 тона.

Републичка дирекција за робне резерве ће плаћање пшенице обавити у року од 15 дана од дана достављања комплетне документације. Ради равномерне територијалне заступљености при откупу пшенице, сваки округ ће добити одговарајућу количинску квоту која ће бити на располагању за продају потенцијалним продавцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *