24.07.2013., Танјуг

Директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин изјавио је данас да је за потребе Републичке дирекције за робне резерве откупљено у прва три дана те акције више од 46.600 тона пшенице, што је око 80 одсто планиране количине.

zito_80_odsto_tanjugНОВИ САД – Директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин изјавио је данас да је за потребе Републичке дирекције за робне резерве откупљено у прва три дана те акције више од 46.600 тона пшенице, што је око 80 одсто планиране количине.

Интересовање пољопривредника да држави продају своје хлебно жито је изузетно велико, пре свега због добре цене од 20 динара за килограм, тако да су предвиђене продајне квоте попунили сви окрузи у Војводини и још пет из централне Србије, рекао је Галетин Танјугу.

“ Тако је укупно 11 округа у Републици попунило, односно премашило предвиђене квоте за продају, док код њих девет још има простора да понуде Резервама пшеницу“, рекао је он, напомињујући да из пет округа јужне Србије није било ни једног захтева за продају хлебног зрна.

То је вишегодишња пракса у овом послу, јер највећи део робних вишкова пшенице налази се углавном у Војводини и у северним деловима централне Србије, објаснио је Галетин. Он је прецизирао да је у прва три дана трговања Продуктна берза примила између 3.500 и 4.000 налога за продају, односно попуњене су квоте за укупно 46.680 тона док за преосталих 12.820 тона своје налоге могу да предају пољопроивредници из још неколико региона у Републици.

Директор Продутне берзе очекује да ће још неколико дана трајати ова купопродаја и додаје да ће највероватније битри обављена одређена прерасподела по окрузима, уколико у некима од њих не буде заинтересованих понуђача, иако су имали на то право.

Галетин је нагласио да није било никаквих пропуста у систему откупа, нити било каквих неправилности, али је напоменуо да је било проблема, пре свега, техничке природе.

„Многи пољопривредни произвођачи су се жалили да нису могли да успоставе телефакс везу са Продуктном берзом, иако је било отворено доста линија, али те техничке могућности нису могле очигледно да издрже изузетно велику навалу понуђаца пшенице“, објаснио је Галетин.

Разлог незадовољства пољопровредних произвођача је пре свега у малој количини предвиђеној за откуп и великом интересовању за продају, закључује Галетин и додао да ће за убудуће бити размотрене могућности евентуалне електронске продаје. То ће, напоменуо је он, зависити од укупних могућности произвођача јер, како је рекао у том послу се мора водити рачуна да сви пољопривредници у Србији буду равноправни, имајући у виду техничке и друге могућнсоти са којима располажу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *