24.07.2013., Новости, Д. Маринковић

Сваки члан просечног српског домаћинства месечно за храну има на располагању 7.424 динара. За 30 дана потрошимо свега 230 грама јунећег меса, 5,5 литара млека

standard_013_novostiЗА један оброк дневно, сваки члан српског домаћинства има на располагању само 82 динара! Ако је судити према анкети статистичара о потрошњи, која се у Србији ради према европској методологији, за храну на располагању дневно имамо 247 динара. У „дневни буџет“ може да се уклопи пола векне хлеба – 24 динара, пола литре јогурта – 45 динара, 300 грама најјефтинијег меса са костима, које стаје око 120 динара, по пола килограма кромпира и јабука, за које је потребно око 100 динара.

Званични подаци показују да трочлано домаћинство у Србији укупно месечно приходује (плата, пензија и остали „додаци“) у просеку око 52.000 динара, а на храну и безалкохолна пића потроши 22.724 динара, или 43,9 одсто. То значи да на исхрану једног члана породице месечно трошимо укупно 7.424 динара, а даља математика је јасна. Када се та бројка подели на 30 дана, добија се износ колико кошта и кутија бољих цигарета.

По новој методологији рачунања, просечна потрошачка корпа за трочлано домаћинство у Србији у мају износила је око 64.000 динара. У новој просечној потрошачкој корпи, уместо 49 артикала сада се налази 75 производа. Шаролики садржај ове корпе, међутим, сигурно није довољан за нормалан живот, па се намеће питање да ли је просечна потрошачка корпа заиста и реалан показатељ о томе колико нам новца у просеку треба за основне животне трошкове.

На пример, члан просечног трочланог домаћинства по тој рачуници месечно троши свега 230 грама јунећег меса, или 8,8 килограма хлеба, 160 грама лимуна, по 100 грама кајмака и качкаваља… Или, само 5,5 литара млека, што, када се „преведе“ на дневне количине, није ни пуна шоља овог напитка.

Тако се рачуна да трочлана фамилија месечно потроши три килограма сира или 300 грама дневно, а сваки члан може да рачуна на само чашу јогурта, јер сме да попије само 0,7 децилитара. Месечно на располагању имају килограм чајне кобасице, што значи око 10 грама по члану дневно или 40 грама свињетине.

– Права је уметност да се са 41.000 динара преживи, колико су тренутно наша месечна примања – каже Јованка Петровић, домаћица из Београда. – Данас је веома тешко прехранити породицу, зато смо принуђени да једемо све лошију храну, купујемо кромпир, пасуљ, купус и ниже категорије меса.

Стручњаци не верују у податке званичне статистике, који кажу да просечно трочлано домаћинство у Србији може да се прехрани са двадесетак хиљада динара.

– Податак да нам на храну оде 44 одсто просечног кућног буџета говори све – каже Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача. – У Србији се купује све мањи број производа, само оно што је неопходно за преживљавање. С друге стране, купујемо мање квалитетну храну, јер за бољи квалитет већина у Србији нема пара.

ЧОКОЛАДА У МРВИЦАМА

ПРЕМА количинама које су одређене у потрошачкој корпи, породица месечно може да се заслади са највише 200 грама чоколаде. То значи да је по члану за 30 дана предвиђено 66 грама. Према званичним подацима, породица потроши 63 јаја месечно, што дође 21 јаје по члану домаћинства. Када те залихе поделимо на месец дана, дневно сваки члан може да поједе 0,7 јаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *