30.07.2013., Танјуг

Откупна цена купина из Левча расте од почетка бербе и данас је достигла је 75 динара по килограму, изјавио је Танјугу директор Фонда за развој пољопривреде Скупштине општине Рековац Александар Ристић.

kupine_cenaРЕКОВАЦ – Откупна цена купина из Левча расте од почетка бербе и данас је достигла је 75 динара по килограму, изјавио је Танјугу директор Фонда за развој пољопривреде Скупштине општине Рековац Александар Ристић.

Берба купина у Левчу, на југу Шумадије, почела је пре пет дана, када је откупна цена била 60 динара за килограм, пре два дана била је 65, јуче 70, а данас 75 динара, рекао је Ристић.

Он је истакао да је род купина у том крају „солидан“, а квалитет „веома добар“ и оценио да би цена купини могла још порасти, јер је берба недавно почела, а „у планинском делу око Каленића још није ни почела“.

Прошле године хладњаче су купину откупљивале, прво по 130, а на крају по 170 динара за килограм, подсетио је Ристић.

Пољопривредници Левча под купином имају око 350 хектара. У том изразито воћарско-виноградарском крају, имају проблем да нађу бераче, пошто тамо младих готово и нема, рекли су пољопривредници Танјугу.

„Помажемо једни другима а викендом нам у помоћ долазе деца, рођаци, који раде у Крагујевцу, Јагодини, Београду и беру са нама“, кажу мештани Левча.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *