31.07.2013., Танјуг

На плантажама купина, које се на подручју Лознице и њених околних општина Крупња, Љубовије и Малог Зворника простиру на површини од 784 хектара, у току је берба ове воћне културе, која за сада обећава добре приносе и квалитетан плод.

berba_kupinaЛОЗНИЦА – На плантажама купина, које се на подручју Лознице и њених околних општина Крупња, Љубовије и Малог Зворника простиру на површини од 784 хектара, у току је берба ове воћне културе, која за сада обећава добре приносе и квалитетан плод.

Стручњак за воћарство и виноградарство у Пољопривредној стручној служби „Пољосавет“ у Лозници, Златица Крсмановић, изјавила је данас Танјугу да је берба почела половином јула у равничарском делу, а током прошле седмице и у брдским крајевима.

Овогодишња производња купине је доброг квалитета и, према њеним речима, неће бити угрожена, јер земљиште још има довољно влаге, а уколико временски услови буду оптимални, Крсмановић је нагласила да ће овогодишњи приноси премашити просек.

Она је објаснила да су се до сада појавиле незнатне ожеготине на плодовима, што је последица веома јаког осунчавања, и изразила бојазан да би превелике жеге могле да угрозе принос и бужет оних произвођача који не поседују агротехничке мере, као што су мреже за засену и системи наводњавња.

У засадима доминира Чачанска бестрна сорта, чији квалитет није задовољавајући, али је Крсмановић напоменула да током последњих пар година све више произвођача на плантажама почиње да гаји и друге сорте, попут Честер и Торн фри.

Откупна цена купине за ову годину се креће од 70 до 90 динара по килограму у зависности од сорте, док је прошле године, због превелике суше, њен принос био знатно слабији, а квалитет лошији, али јој је због веће потражње откупна цена износила 170 до 190 динара.

Високе осцилације у откупној цени купине, које варирају од године до године, условиле су честе промене земљишних површина под купином, тако су 2009. године многи засади крчени, док је у јесен 2012. била велика потражња за садницама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *