30.07.2013., Танјуг, РТВ

СУБОТИЦА – Овогодишњи распон приноса кукуруза кретаће се од три до седам тона по хектару, у зависности од парцеле и локалних падавина у последњих месец дана и рока сетве, очекују у Пољопривредној стручној служби Суботица.

kukuruz_ocekivanjaПад температуре, праћен кишом, донео је освежење усевима кукуруза након неколико тропских дана у околини Суботице.

Како је Танјугу речено у Пољопривредној стручној служби Суботица, протекле ноћи пало свега око пет литара кише по метру квадратном, што ће само освежити усеве на дан-два.

Директор те службе Дамир Варга сматра да ће пораст температуре у наредним данима убрзати зрење кукуруза, на основу чега очекује да ће бити остварен вишегодишњи просечан принос.

„Вероватно ће се распон приноса кретати од три до седам тона по хектару, у зависности од парцеле, подручја, локалних падавина у последњих месец дана и рока сетве“, рекао је Варга Танјугу.

Што се осталих култура тиче, Варга каже да је соја ушла у фазу наливања махуна, да би падавине у наредних десетак дана припомогле у формирању бољег приноса.

Према садашњи условима, он очекује да ће принос бити од 1,8 до 2,5 тона по хектару.

„Једина светла тачка је сунцокрет, доста је добро формиран и очекујем да ће принос у просеку бити на нивоу од три тоне по хектару“, рекао је Варга.

У овој служби напомињу да је примећена и већа појава кукурузног пламенца, па се очекују штете на клиповима.

„Не можемо да прогнозирамо колико ће бити штета, једино можемо да се надамо да неће бити као прошле године, када је пламенац проузроковао разне проблеме по питању болести семена“, изјавила је Хајналка Богнар Пастор, саветник у тој служби.

Што се осталих штеточина тиче, она напомиње да је тренутно актуелна појава јабуковог смотавца, на основу чега препоручују произвођачима да третирају јабуке са ларвицидним инсектицидима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *