01.08.2013., Танјуг

Кретања у спољнотрговинској размени пољопривреде и прехрамбене индустрије указују на наставак тенденције пада вредности извоза, док је темпо раста увоза повећан, изјавио је Танјугу аналитичар Привредне коморе Србије Војислав Станковић.

Agriculture_svet_top-300БЕОГРАД – Кретања у спољнотрговинској размени пољопривреде и прехрамбене индустрије указују на наставак тенденције пада вредности извоза, док је темпо раста увоза повећан, изјавио је Танјугу аналитичар Привредне коморе Србије Војислав Станковић.

Ови неповољни резултати су, како је оценио, последица скромног извозног обима понуде.

Пољопривреда и прехрамбена индустрије Србије су у првој половини ове године оствариле извоз у вредности од 1,083 милиајрде долара, што је пад од 18,8 одсто у односу на исти период 2012. године, са учешћем у укупном робном извозу од 16,5 одсто.

Истовремено, вредност увоза у тој области износила је у посматраном периоду 808,2 милиона долара, или за 16,1 одсто више него у првој половини прошле године.

Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа има пад од 56,9 одсто и износи 274,9 милиона долара, а стопа покривености увоза извозом је 134 одсто.

Станковић је навео да су најважнији производи аграрног порекла у извозу у првом полугођу били смрзнута малина у вредности 83,3 милиона долара, рафинисани шећер од шећерне репе са 63,9 милиона долара, меркантилна пшеница са 52,1 милион, пиво од слада са 34,9 милиона и меркантилни кукуруз са 32,8 милиона долара.

У извозу доминирају робне групе воће и поврће, са оствареном вредношћу од 252,5 милиона долара и са учешћем од 3,8 одсто у укупном робном извозу, као и жита и производи на бази жита, у вредности од 212,8 милиона, са учешћем од 3,2 одсто у укупном извозу.

Код увоза доминира традиционално група “неконкурентних“ производа – сирова кафа у вредности од 42,7 милиона долара, свеже банане са 23,5 милиона, поморанџе, свеже или суве у вредности 18,3 милиона и мандарине, клементине и остали агруми у вредности од 4,7 милиона долара, казао је Станковић.

Он је додао да због високо остварене вредности треба истаћи увоз уљане погаче и осталих чврстих остататака од соје, у вредности 27,1 милион долара, цигарете које садрже дуван за 25,1 милион и рафинисано сунцокретово уље у вредности од 16,1 милион долара.

Agriculture_svet-300По оствареној вредности увоза, најзаступљенији су воће и поврће са 173,6 милиона долара и са учешћем у укупном увозу од 1,8 одсто, затим кафа, чај, какао и зачини у вредности од 98,7 милиона, са учешћем у укупном увозу од један одсто, навео је Станковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *