03.08.2013., Тaнјуг

Први ефекти поскупљења струје на цену хране могу се очекивати тек крајем ове године, а садашње поскупљење животних намирница последица је већих трошкова произвођача и покушај трговаца да пад промета

poskupljenja_tanjugБЕОГРАД – Први ефекти поскупљења струје на цену хране могу се очекивати тек крајем ове године, а садашње поскупљење животних намирница последица је већих трошкова произвођача и покушај трговаца да пад промета надокнаде вишом ценом прехрамбених артикала, оценио је професор Економског фалултета у Београду Љубодраг Савић.

Коментаришући најновији талас поскупљења хране у Србији, Савић је за Танјуг објаснио да се произвођачи хране у Србији, али и трговци, налазе у тешкој позицији већ дуже време јер добар део њих нема сопствених обртних средстава, па су их позајмили од банака, а сада ти кредити стижу на наплату са поприлично високим каматама и те трошкове је тешко сервисирати.

С друге стране, куповна моћ грађана Србије је опала, што је довело до пада обима промета у трговинама и „по добром старом обичају, српски произвођачи и трговци све своје проблеме покушавају да решавају повећањем цена“, приметио је Савић.

Савић је подсетио да и произвођачи и трговци често као изговор за поскупљења наводе раст курса евра, али је питање зашто не обарају цене када и евро падне у односу на динар, као и када се десе промене цена нафте на светском трржишту.

Домаћи медији данас преносе да су у просеку за око 10 до 20 одсто поскупели свеже месо, сухомеснати и млечни производи, а веће су и цене детерџената, беби-опреме, сапуна, меда, сокова…

Извештаји регионалних завода за статистику показују да су повећања цена у нашој земљи драстичнија него у било којој суседној држави, пише „Блиц“.

Поскупљење струје од 10,9 одсто изазива ланчану реакцију, па су тако кондитори неких произвођача од данас скупљи за око пет одсто, док су млеко и млечни производи поскупљују од три до пет процената до краја недеље, а појефтинио је једино хлеб „Сава“ .

За пет одсто више цене смрзнутог поврћа и дела кућне хемије за десетак процената, чекају нас у другој половини месеца.

Вера Вида из Центра за заштиту потрошача рекла је РТС-у да су сигурни да ће повећање цена струје искористити поједини произвођачи и трговци иако за то немају реалне основе.

„Свакако треба узети у обзир да 95.000 породица у Србији прима социјалну помоћ и да 650.000 запослених у приватном сектору има нередовна примања где плате касне по два, три месеца“, каже Вида.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *