16.01.2013., Танјуг, РТВ

БЕОГРАД – Шеф катедре за економику пољопривреде и тржишта Пољопривредног факултета у Београду Миладин Шеварлић оценио је данас да се Србија није припремила за потпуну либерализацију трговине пољопривредно-прехрамбеним производима са ЕУ која ће наредне године ступити на снагу.

sevarlic2Упитан о ступању на снагу потпуна либерализација трговине пољопривредно-прехрамбеним производима са ЕУ 2014. године, Шеварлић је у Јутарњем програму РТС-а рекао да „нити смо се припремили, нити смо свесни шта нас све чека“.

Он је изразио очекивање да ће „вероватно у првих пет година пуне примене тог споразума са списка произвођача нестати барем 200.000 индивидуалних пољопривредних газдинстава, које неће моћи да издрже конкуренцију“.

Шеварлић је оценио и да је задружни сектор потпуно запостављен и девастиран, посебно у транзиционом периоду и да нико не жели да отвори питање реституције задружне имовине, која је одузета без накнаде у периоду после 1953. године и која, према његовој процени, износи око две милијарде евра.

Он је додао да су у периоду од 2010, у 2011. и у првој половини 2012. године ликвидиране 283 земљорадничке задруге на бази неуставних одредби закона о стечају, које су одлуком Уставног суда поништене јула 2012. године.

Шеварлић је рекао да је неопходна измена и допуна закона о пољопривредном земљишту, да би „предупредили нешто што не би требало да се деси са нашим природним ресурсима“.

Он је додао да за више од 10 година Србија није успела ни да испуни квоту од преко 8.000 тона „беби бифа“, која јој је под изузетно повољним условима додељена, за пласман на тржиште ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *