19.08.2013., РТС

Због проблема са афлатоксином и зараженим кукурузом прошле године, Србија је претрпела штету од око 125 милиона евра. Стручњаци упозоравају да је изузетно важно да се кукуруз након бербе сачува на прави начин. Складиштари тврде су у потпуности поштовали наредбу Министарства пољопривреде о припреми силоса.

kukuruz_skladistaБерба кукуруза у Србији требало би да почне ускоро. Очекује се просечан род – од око 5,5 милиона тона, што је више него прошле године, а мање него што се пре месец дана очекивало, јер је суша учинила своје. Прошле године, због проблема са афлатоксином и зараженим кукурузом, Србија је претрпела штету од око 125 милиона евра.

Због топлог и сувог времена, берачи би, кажу стручњаци, у њиве могли да уђу већ за 15 до 20 дана. Упозоравају да је изузетно важно да се кукуруз након бербе сачува на прави начин. Складиштари тврде су у потпуности поштовали наредбу Министарства пољопривреде о припреми силоса.

„Ми имамо јако мало прошлогодишњег рода, која је довољна да се преради кукуруз до 15. септембра, али тај кукуруз је физички одвојен и тај кукуруз је и здрав, он је и остављен такав, немамо проблема са њим што се тиче афлатоксина“, рекао је Иван Чоловић из „Гранекспорта“, Панчево.

Чоловић каже да је то потврдила и анализа Министарства пољопривреде која је током целе године контролисала кукуруз. Кажу и да су применили све заштитне мере.

„Извршене су механичке мере чишћење празних складишних простора, извршена је фулмигација постојећих количина, дезинсекција, дезинфекција и дератизација празиних складишних простора“, рекао је Владимир Поповић, „Клас“, Шабац.

Цена прошлогодишњег кукуруза у Србији најнижа је у региону. Свега 12,8 динара и то само зато што страни купци, због проблема са афлатоксином, нису заинтересовани за наш род. Из Удружења Жита Србије упозоравају да је најважније спречити и најмању могућност да се нови род помеша са старим кукурузом, којег, према њиховим подацима, има око 100 хиљада тона.

„Ако би се то десило и ако бисмо у бар једном извозном контигенту констатовали токсине ми бисмо изгубили извозно тржиште што би нас довело у веома непријатну ситуацију да кукуруз немамо коме да продамо и да би његова цена била знатно испод цене коштања“, истиче Вукосав Саковић, „Жита Србије“.

Надлежни уверавају да месецима уназад прате и род кукуруза и складиштаре. За сада, токсини нису уочени, а контроле ће се наставити и током бербе.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић рекао је да је држава поделила кукукруз који је био у робним резервама како би испразнила складишта и припремили их за нови род који долази

„Ми ћемо крајем августа пописати постојеће залихе старог кукуруза, извршити контролу на њивама по методу случајног узорка и имати одличну сарадњу са прогнозно-извештајном службом о праћењу кретања штетних инсеката и ако дође до концентрације на време ћемо дејствовати“, рекао је Голубовић.

Цена овогодишњег кукуруза се још не зна. Ако би берба сад кренула, била би свега 11 до 13 динара за килограм, кажу стручњаци. Иначе, уговорена је продаја 100 хиљада тона кукуруза новог рода, што је и до седам пута мање него прошле године у ово време јер су купци опрезни и чекају потврду да токсина заиста нема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *