20.08.2013., Танјуг

Због тропских температура род кукуруза, засејаног у Шумадији на око 50.000 хектара, биће преполовљен, а уколико и буде кише наредних дана она неће поправити стање овогодишњег приноса те културе, изјавио је данас Танјугу стручни …

kukuruz_susaКРАГУЈЕВАЦ – Због тропских температура род кукуруза, засејаног у Шумадији на око 50.000 хектара, биће преполовљен, а уколико и буде кише наредних дана она неће поправити стање овогодишњег приноса те културе, изјавио је данас Танјугу стручни сарадник Пољопривредне станице Крагујевац Добривоје Поповић.

„Род кукуруза у Ссумадији биће мањи за 30 до 50 одсто од очекиваног приноса од шест-до седам тона по хектару, јер кишних дана није било током јула и августа када је тој култури и најпотребнија“, рекао је Поповић.

Он је нагласио да због сушних периода током та два месеца, а који се годинама уназад бележе у нашој земљи, пољопривредници би требало да обрате пажњу на то које групе хибрида сеју и у којим атарима.

За трећину ће, додао је Поповић, бити смањени и приноси сунцокрета и соје, који, иначе, имају већу отпорност на сунце.

„Уместо три тоне сунцокрета по хектару приноси ће ове године износити око две тоне“, рекао је Поповић и додао да се очекивало да принос соје износи од 1,5 до две тоне по хектару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *