22.08.2013., Танјуг

БEOГРAД – Питање jе да ли ће Србиjа ове године успети да на тржиште EУ извезе сто тона jунетине, иако квота за извоз „беби бифа“ на тржиште Униjе износи 8.875 тона, упозорено jе данас у Привредноj комори Србиjе (ПKС).

junetina_izvozСрбиjа jе прошле године у EУ извезла 439 тона „беби бифа“, док jе на пример, 2006. таj извоз износио 2.860 тона, изjавио jе председник Групациjе кланичне индустриjе ПKС Mиломир Tошовић.

Наша земља од 1996. има дозволу за извоз jунетине у EУ – квота за извоз “беби бифа” на то тржиште наjпре jе била 10.000 тона, па jе смањена због тога што таj контигент никада ниjе остварен. Србиjи, уколико се оваква тенденциjа настави, прети гашење извоза те врсте меса на тржиште EУ по префенциjалним условима, jер нисмо способни да у „земљи житници“ произведемо довољан броj jунади, казао jе Tошовић на седници Групациjе кланичне индустриjе.

Некадашња СфРJ jе деведесетих година извозила 50.000 тона „беби бифа“, од чега jе пласман из Србиjе био 30.000 тона. У ПKС су указали и да jе за испуњавање садашње квоте потребно да Србиjа има 100.000 грла говеда, а таj броj грла сада износи 15.000 до 20.000.

На састанку jе упозорено да се у нашу земљу увози месо лошиjег квалитета од оног коjе се производи у Србиjи, а проблем jе и што та роба ниjе адекватно декларисана.

Директор ПKБ Имес Раjко Латиновић истакао jе да jе узвоз меса у Србиjу сада већи од извоза, а домаћа производња не задовољава наше потребе. Некада jе та производња била три пута већа од потрошње, коjа jе тада по глави становника била дупло већа него сада, додао jе Латиновић.

Ђорђе Oкановић са Института за прехрамбене технологиjе из Новог Сада указао jе и да jе производња меса разуђена и ниjе добро организована, као и да постоjи проблем инспекциjског надзора, jер 1.100 обjеката за прераду меса контролише свега 57 инспектора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *