12.08.2013., Управа за пољопривреду – Ниш

Управа за пољопривреду и развој села спровела је прву фазу хидрогеолошких истраживања на територији Града Ниша са циљем проналажења квалитетних подземних вода које ће бити стављене у функцију наводњавања пољопривредних засада.

“Опште је познато да је у данашње време вода један од најважнијих природних ресурса, поготово ако имамо у виду да ће до 2025.године, по мишљењу стручњака, две трећине човечанства бити суочено са њеним недостатком. Србија се налази на 47. месту по количини водених ресурса али их на жалост не користимо адекватно. Како пољопривредна производња не може да се замисли без воде, неопходно је да се благовремено и стратешки ради на проналажењу неискоришћених токова. У том циљу, финансирали смо спровођење геофизичких истраживања у атарима села Горња Трнава, Велепоље и Хум и први резултати указују на постојање више значајних подземних водотокова“, рекао је начелник Управе Саша Стоиљковић и додао “у другој фази истраживања утврдиће се тачна дубина откривених токова на основу истражних бушотина. Радови ће трајати до краја октобра ове године, како бисмо 2014. започели копање бунара и изградњу примарне иригационе мреже. Овакав приступ решавању проблема наводњавања је новина и сматрам да једино на овај начин можемо обезбедити воду за велике површине под засадима што ће резултирати већим приносима и бољем квалитету производа“.

navodnjavanje_NisИначе, овим пројектом ће дуготрајно бити решено питање наводњавања око 50 хектара пољопривредног земљишта под углавном воћарским културама, а следеће године ће бити спроведена иста истраживања и у атарима других нишких села.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *