23.08.2013., Бета, РТВ

БЕОГРАД – Влада Србије ће данас разматрати предлог закључка којим се констатује да ће Споразум Србије и ЕУ о стабилизацији и придруживању (ССП ) ступити на снагу 1. септембра, речено је агенција Бети у Влади Србије.

EU-Srbija_podaci2-300ССП ступа на снагу првог дана другог месеца пошто га, по завршетку ратификације у земљама-чланицама ЕУ, потврди Савет ЕУ, што је Савет учинио у јулу.

По изворима у Влади Србије, Генерални секретаријат Савета ЕУ је 24. јула обавестио Србију о завршетку тог процеса, а предлог закључка који ће Влада сутра разматрати, садржи објашњења о споразуму.

Ступање на снагу ССП донеће новине попут фазне либерализације приступа јавним набавкама две стране и тржишту непокретности, док у трговини неће бити нових обавеза.

ССП ће заменити Прелазни трговински споразум који регулише трговинске односе, али ће све обавезе из Прелазног споразума примењивати и даље.

То значи да ће се 1. јануара 2014. године завршила либерализација промета свих индустријских производе из ЕУ и већине пољопривредних производа, али ће за један број пољопривредних производа ЕУ остати царина за увоз у Србију.

Новину представља и заштита од дискриминације у пословању привредних друштава две стране и легално запослених држављана.

Србија и ЕУ су ССП и Прелазни трговински споразум потписале 29. априла 2008. године .

ССП ће се примењивати до пријема Србије у чланство ЕУ.

Погледај:

 07.08.2013.  Странцима српске оранице на дар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *